Mercats de Nadal i Fires de Santa Llúcia

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

També anomenades “Mercats de Nadal” o “Fires de Santa Llúcia”, posen a la venda tota l’ornamentació casolana de les festes nadalenques. S’hi pot trobar el material adient per a confeccionar els pessebres tradicionals – molsa, sorra, la cova del naixement i tot l’estol de figuretes de fang o altres materials que omplen de vida el pessebre: animalons de granja, pastors, Sant Josep, Maria, l’infant Jesús, caganers, etc-. També s’hi poden trobar avets, tions, llums i espelmes, rams d’eucaliptus i branques de boix grèvol, vesc, galzeran, boix grèvol i l’arç groc; i també complements artesanals de tot tipus que poden funcionar bé com a regal i els productes propis de la localitat on es celebra la fira. En molts casos, aquestes fires són el marc incomparable en el que es celebren tot tipus d’activitats relacionades, com tallers de fanalets de reis, cagations populars, recollides de cartes pels reis, i espectacles d’animació per a la mainada. S’anomenen “de Santa Llúcia” perquè antigament s’instal·laven el dia 13 de desembre, diada de la santa. En l’actualitat l’inici de les fires de nadal comença abans d’aquesta data.

Fira de l’Avet
Espinelves (Osona)

En un dels pocs pobles que encara conserven peces úniques de l’art romànic, cada any es celebra la fira d’avets més important i multitudinària de totes les que tenen lloc a Catalunya. Deu dies on la natura, l’artesania i els arbres de Nadal són els principals protagonistes.

Fira de Santa Llúcia
Barcelona (el Barcelonès)

Malgrat que a la ciutat de Barcelona hi ha diferents Fires de Nadal on els barcelonins poden comprar tots els productes típics de les dates nadalenques, la Fira de Santa Llúcia que s’instal·la a les rodalies de la Catedral és, sens dubte, la més emblemàtica de totes.

Fira de Nadal
Sagrada Família, Aj. Barcelona (el Barcelonès)

Situada just a l’altra banda de la Façana del Naixement de la Sagrada Família, la tradicional Fira de Nadal que es fa a la plaça que hi ha davant la Sagrada Família no té res a envejar a la Fira de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona: hi ha més de 150 parades amb tots els productes necessaris per celebrar el Nadal a casa.

Mercat de Nadal a Valls (l’Alt Camp)
amb la Fira d’aviram i Motius Nadalencs, que compta amb una àmplia oferta d’aviram viu, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, mel i dolços, objectes ornamentals…, i tot el que és adequat i es necessita per a les Festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. Aquest mercat té per escenari el centre de Valls, concretament la plaça del Blat, El Pati, el carrer de La Cort, la plaça del Quarter, irradiant per tota la ciutat.

Fira de Santa Llúcia a Sabadell (Vallès Occidental)
tradicional Fira que es celebra del 6 al 23 de desembre, i que també aquest any es localitza a la Plaça Dr. Robert i el Racó del Campanar. Hi podreu trobar tot tipus de guarniments nadalencs, des del típic pessebre fins al nòrdic Santa Claus, passant per les cintes pels arbres, les parades de música nadalenca, les kènties vermelles, les boles, caganers i d’altres que ja són d’ús comú a totes les llars.

Mercat de Nadal a Llagostera (el Gironès) – un grup de botiguers de Llagostera, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitzen aquest mercat en el que es poden comprar articles relacionats amb el Nadal com ara, avets, torrons i productes artesans, neules, espelmes i pessebres entre d’altres. També compta amb diverses atraccions pels més petits com ara cavallets, un castell inflable i parades de tir i pesca així com una xurreria.

Fira de Nadal al Poble Nou (Barcelona)
fira amb parades d’artesans i amb el taller de fanalets per anar a rebre els Reis de l’Orient i altres activitats gastronòmiques. Impulsada per la Colla del Drac del Poble Nou.

Fira de Nadal a Lliçà d’Amunt (el Vallès Oriental)
Mercat de venda d’objectes de regal, artesania, alimentació i productes nadalencs. Durant els dos dies es realitzen activitats paral·leles per tal d’atreure més gent a la fira, com ara un explicacontes, un cagatió, una xocolatada, una cantada de nadales, una escudella gegant, …

Fira de Nadal a Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
fira tradicional amb productes de Nadal i artesania. Acompanya la fira un espai obert per cantar o representar Nadales, per part d’entitats, corals o públic en general. Organitzat per l’entitat TiC – Tradicions i costums – Espluga Viva.

Fira de Santa Llúcia a Sant Llorenç Savall (el Vallès Occidental)
Fira de nadal, el diumenge més proper a la diada de Santa Llúcia. la formen parades amb objectes per guarnir el Nadal i regals nadalencs… Exposició i venda de productes nadalencs elaborats per les diferents entitats del poble.

Mercat de l’Avet a Sant Vicenç de Torelló (Osona)
amb parades als carrers. Comença el darrer cap de setmana de novembre.

Informació publicada a www.festes.org.

Comentaris tancats.