IGP. Patates de Prades

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Si hi ha un poble que s’identifica amb la patata, aquest és Prades. En un entorn de muntanya, al voltant de mil metres d’altitud i als municipis de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí, al Baix Camp, creix la patata de Prades, amb indicació geogràfica protegida.

Els pradencs diuen, i amb raó, que les seves patates deixen record. Són de pell fina i molt saboroses, de la varietat kennebec. El tercer diumenge de setembre, coincidint amb els inicis de la recollida, se celebra el Dia de la Patata, amb un esmorzar popular i un concurs de truites. És un bon moment per comprar-ne un sac. Al llarg de l’any també es poden comprar a les botigues del poble i a la Cooperativa Agrícola de Prades.

La Unió Europea li va concedir la indicació geogràfica protegida (IGP). La progressió del reconeixement de qualitat ha estat inversa a la dels pagesos que la conreen. La IGP es va iniciar amb 22 hectàrees, que han passat a les 16,62 actuals, i la trentena de productors s’ha reduït als vint socis de la IGP per a la campanya actual.

La producció, amb relació a la demanda, s’esgota en cinc mesos. Els 300.000 quilos de mitjana que es produeixen de patata amb la indicació geogràfica s’envasen en sacs de tres quilos –abans, de 2 i 5 quilos– i es comercialitzen des de l’únic magatzem que hi ha a la Cooperativa Agrícola de Prades. Les patates tenen un calibre de fins a 80 mil·límetres i les que superen aquesta mida es comercialitzen en bosses de patates fregides artesanes.

El consell regulador de la IGP Patata de Prades vetlla pel compliment del reglament, la qualitat i la promoció del producte, i evita el frau amb el segell identificatiu. A tot l’Estat, la patata de Prades només té una competidora en la IGP de la Patata de Galícia, on es conrea una extensió molt superior. Si bé a les patates de Galícia s’hi refereixen com a cachelos, a Prades s’anomenen trumfos o pataques.

La descripció de la patata de Prades no estaria completa sense parlar del tractament gastronòmic que, a la zona es fa amb productes autòctons en un 90%: un estofat de senglar amb patates i bolets de les muntanyes de Prades n’és un bon exemple.

patates_Prades

Consejo Regulador de la I.G.P “PATATA DE PRADES”
Avenida Verge de L’Abellera, 14, c.p 03364, Prades, Tarragona, España
Tel.: 977868178

Contingut publicat a www.prades.info