Xai

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Els xais emparats en aquesta distinció poden provenir de l’explotació on també seran engreixats (en aquest cas s’indica a l’etiqueta “xai de ramat”, o engreixats en una altra explotació (a l’etiqueta s’hi llegeix “xai d’engreix”). Les condicions controlades en ambdós casos afavoreixen la producció d’una carn de qualitat superior.

L’alimentació del xai de ramat serà exclusivament de pinso de primera qualitat (a més de palla i farratges) i llet materna. En el cas del xai d’engreix, l’animal ha d’haver entrat a l’explotació entre les quatre i les set setmanes, i ha de tenir un període d’engreix (només amb pinsos de primera qualitat) durant un període superior als 30 dies. La carn d’aquests xais és més saborosa i resisteix millor les coccions per la seva consistència.

Les canals es comercialitzen a les carnisseries, convenientment certificades en totes les formes de presentació: senceres, a peces (la cuixa, l’espatlla, i el costellam, preferentment), o filetejada i envasada. Es troba arreu de tota Catalunya.

xai

Contingut publicat a www.gastroteca.cat.