DO. Catalunya

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La Denominació d’Origen Catalunya s’estén pel nord-est de la Península Ibèrica, entre el Mar Mediterrani i els Pirineus. Aplega unes 60.000 ha. de superfície vitícola repartida en més de 300 termes municipals de Catalunya, on la vinya s’hi ha conreant tradicionalment, esdevenint un element característic i inherent dels seus paisatges, de la dieta dels seus habitants i de la seva cultura.

Varietats

En total, la DO CATALUNYA té autoritzades 27 varietats de raïm per a l’elaboració dels seus vins.

Dins de les varietats de raïm blanc trobem: el chardonnay, el chenin, la garnatxa blanca, el gewürztraminer, el macabeu, la malvasia, la malvasia de Sitges, els moscatells, la parellada, el Pedro Ximénez, el picapoll blanc, el riesling, el sauvignon blanc i el xarel·lo.

Entre les varietats de raïm negre hi ha: el cabernet franc, el cabernet sauvignon, la garnatxa negra, la garnatxa peluda, la garnatxa tintorera, el merlot, el monastrell, el pinot noir, el samsó (carinyena), el sumoll, el syrah, el trepat, i l’ull de llebre.

La DO CATALUNYA empara vins blancs, rosats i negres. Aquests poden cercar la màxima expressió de la matèria primera: el raïm, mitjançant la fermentació dels mostos en tines d’acer inoxidable i sota un estricte control de la temperatura.

O bé, presentar el bouquet característic del contacte amb la fusta de roure, que a la vegada els enriqueix en complexitat. Podem trobar criances, reserves i gran reserves, amb una estada mínima en bóta, en el cas dels vins negres, de 6, 12 ó 24 mesos, i un període d’envelliment total de 2, 3 ó 5 anys respectivament.

Completen l’oferta, tot i que en una petita proporció, els vins d’agulla i els vins de licor.

En termes generals, ens referim a vins de tall modern i innovadors. De color atractiu, amb una intensitat aromàtica mitja-alta, més o menys estructurats en funció del rendiment productiu en vinya, d’acidesa moderada i un final que convida a seguir consumint-los.

Trobareu cupatges insòlits d’acord amb les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades. Les varietats de conreu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats forànies darrerament implantades al nostre territori.

Catalunya

Consell Regulador de la DO. Catalunya
Web: www.do-catalunya.com