IGP. Calçot de Valls

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El calçot és una ceba tendra tendra, blanca i dolça que, rostida a la brasa i acompanyada de salsa romesco, és la base de la calçotada. Fins entrat març es pot degustar en nombrosos restaurants un menú especial a base de calçots, botifarres, carns a la brasa, vi i postres. Atrau cada any a milers d’aficionats i s’ha convertit en la base econòmica de tota una regió. La seva temporada és de febrer a març. No obstant això, les altes temperatures i les perspectives de negoci han avançat la temporada, que s’obre de forma oficial amb la calçotada de Valls, que es celebra l’últim diumenge de gener. El boom del calçot està allargant la temporada, fins i tot després de Setmana Santa.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del Calçot de Valls apareix, com a resposta a la demanda dels pagesos del Camp de Tarragona, per aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte. El seu reglament va ser aprovat mitjançant una ordre del DARP el 25 de Setembre de 2001.

Els calçots emparats per la IGP es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor.

calçots

L’àrea de producció del Calçot de Valls està constituïda pels terrenys que estan ubicats a les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès i que el Consell Regulador considera aptes per a la producció de calçots.

Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir la millor qualitat dels calçots.

Només podran acollir-se a la IGP, els calçots tendres i frescos que compleixin els requisits de la legislació vigent.

En el moment de vendre’ls, els calçots hauran de complir les característiques mínimes següents: hauran de ser sencers, sans, no hauran de tenir humitats exteriors anormals, olors ni gustos estranys, hauran d’estar nets però mai rentats. El Calçot de Valls haurà de tenir una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mesurat a 5 cm de l’arrel entre 1’7 i 2’5cm. A més haurà de presentar les qualitats organolèptiques de la IGP. EL condicionament dels calçots es realitzarà en feixos de 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta característica del Calçot de Valls.

calçotada

Per tal de portar el control de qualitat, el Consell Regulador delega les funcions a una entitat de control i certificació independent.

Com es menja?

Els calçots es comencen a plantar a la fi d’agost.

A mitjans de novembre ja es poden començar a fer les primeres calçotades; la temporada durarà fins a l’abril.

Els calçots es mengen acompanyats d’una salsa feta d’ametlles, all, tomaca, julivert, vinagre i oli d’oliva.

Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls
Web: www.igpcalcotdevalls.cat

Gran festa de la Calçotada de Valls

Web: https://festacalcotadavalls.cat

Facebook: Fans del Calçot