DOP. Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Zona de Producció

La zona de producció de la llet utilitzada per a l’elaboració de la mantega, així com la mantega està constituïda per les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. En aquestes comarques es va introduir la producció lletera a principis de segle arran de l’entrada de la fil·loxera que va afectar tota la vinya, conreu que dins aquell moment era l’activitat agrícola principal de la zona.

Composició

En l’elaboració de la mantega es poden utilitzar les matèries primeres següents:
Nata de llet de vaca pasteuritzada
Ferments làctics mesòfils
No s’admet l’ús de cap classe de colorant.

Característiques del Producte

La mantega emprada per aquesta denominació està elaborada exclusivament amb llet de vaca de raça frisona. La llet es sotmet a un procés de desnatat, i la nata obtinguda es refreda fins a 16ºC -18ºC. Posteriorment, la nata arriba als dipòsits de maduració on serà sembrada amb uns cultius mixtes de ferments làctics mesòfils. La maduració de la nata té una durada de 48 hores en la qual s’aconsegueix l’aroma característic i propi. Després del batut de la nata madura fins aconseguir un tamany de gra com d’un gra d’arròs, es procedeix a l’amassat fins a obtenir un bloc compacte de mantega. El temps de maduració de la nata, juntament amb l’alimentació de les vaques i el clima de la regió li dóna a aquesta mantega el seu olor i sabor característic d’alta intensitat global i lleugerament àcid que recorda el de l’avellana.

Comercialització

La mantega es pot presentar al consumidor en diferents pesos, sempre embolicada amb paper metal·litzat i sulfuritzat. A l’envàs figurarà, a més de les indicacions que exigeix la legislació vigent, el nom “Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Denominació d’Origen Protegida”, i el logotip.

Control

Aquest producte te durant tot el procés de producció un control extern realitzat per una entitat de control reconeguda pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

mantega_cadi

Consell Regulador de la DOP. Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Web: www.cadi.es
Email: cadi@cadi.es