DO. Penedès

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen es fundà l’any 1960. Actualment el Consell Regulador té inscrits als seus registres a cinc mil set-cents viticultors, dues-centes setanta bodegues i cent quaranta-vuit empreses dedicades a la criança i l’exportació. Aquest contingent implica una producció anual d’entre milió i mig i dos milions d’hectòlitres de vi.

La Denominació d’Origen ampara vins blancs amb graduacions de 10 a 13 graus, vins rosats entre 11 i 13 graus i vins negres entre 11 i 14 graus. Quant a la criança i envelliment per als vins blancs, el reglament estableix un mínim de sis mesos abans de comercialitzar-los, amb tot això s’obté que els vins s’adeqüin i arribin al consumidor amb el màxim esplendor. Per als vins negres s’exigeix un mínim de 15 mesos de criança, éssent un obligatori en fusta i dos en ampolla. Per als grans reserves el períodes és pràcticament el doble.

En definitiva, els vins de Denominació d’Origen acostumen a sortir al mercat entre els divuit mesos i els dos anys, encara que això no suposa que hi hagi productors que allarguin més tot el procés, depenent de les qualitats i el tipus de vi que vulguin oferir.

El territori

La influència del mar i del sol fa del Baix Penedès , una zona de clima càlid i molt suau, apte per conrear les varietats blanques tradicionals com el Xarel.lo i el Macabeu; a costat de varietats negres com la Garnatxa, l´Ull de Llebre, la Carinyena i el Monastrell.

En canvi, al Penedès Central o Penedès Mig les temperatures ja són més baixes. En les seves pendents també es cultiven el Xarel.lo i el Macabeu, que en bona part es destinaran a l´elaboració de cava. En els darrers anys, i fruit de la constant innovació i experimentació que duen a terme els viticultors de la zona, s´han introduït i aclimatat amb èxit varietats forànies com el Cabernet Sauvignon i el Chardonnay principalment, així com també el Cabernet Franc, el Pinot Noir, el Sauvignon i el Merlot.

Resta encara la zona més interior i protegida, el Penedès Superior, amb altituts que arriben als 800 metres sobre el nivell del mar. No en va, diuen els experts que aquestes vinyes són possiblement les més altes d´Europa. Aquesta és la zona on històricament s´ha cultivat la Parellada, varietat blanca tradicional del Penedès, però en els últims anys s´han extés les plantacions d´altres varietats blanques provinents de França i Alemanya, el Moscatell d´Alexandria, el Riesling, el Gewürstraminer i el Chenin blanc.

La superfície de vinya al Penedès és de 26.000 hectàrees, amb una densitat de 2.300 a 3.000 ceps per hectàrea i en algunes varietats emparrades com el Chardonnay o el Pinot Noir tenen una densitat de plantació de fins a 5.000 ceps per hectàrea, exigint menys producció al cep per donar una qualitat superior.

Predominen les explotacions petites i mitjanes i destaca encara una altra característica definitòria del Penedès, la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes, sent responsables del producte des de l´inici del llarg procés fins al final.

Penedes

Consell Regulador de la DO. Penedès
Web: www.dopenedes.es