Aplec del Caragol

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

En l’actualitat, l’Aplec és una gran festa coneguda arreu de l’Estat i d’Europa, agermanada amb altres festes i oberta a tot aquell que tingui ganes de passar-ho bé, conèixer la nostra gastronomia, la nostra ciutat i, com no, els lleidatans.

L’Aplec del Caragol de Lleida és una festa gastronòmica organitzada al voltant de la cuina del caragol que se celebra a la ciutat de Lleida a la fi de maig.

Declarada té els seus orígens al 1980, en una primera caragolada celebrada per un grup d’amics a la vora el riu Segre.

Els àpats de l’Aplec tenen com a principal ingredient el caragol, és per això que el seu consum es dispara de forma espectacular durant el mes de maig. De la resta de la península, del nord d’Àfrica, de Sudamérica… de tot arreu arriben caragols a Lleida per a satisfer collistes i visitants.

Dins del recinte de la festa hi ha una zona de degustació oberta al públic en general que, a preus populars, ofereix diversos tipus de caragols.

Si hi ha una cosa que crida l’atenció d’aquesta gran festa gastronòmica són les seves xifres: 12 tones de caragols. Aquesta és la quantitat de gasteròpodes que es consumeixen en els tres dies que dura la festa. Un autèntic banquet.

12 tones de caragols
El caragol és un símbol ancestral de la cuina tradicional de Lleida. Envoltats d’horta i fruiters, els lleidatans han convertit al caragol en protagonista absolut de la taula. Per això, lluny d’estar una mica en desús o reservat als turistes, és un plat habitual de les cartes dels restaurants de la ciutat i està entrant amb força com a element indispensable en la cuina d’autor i en les noves tendències gastronòmiques.

El caragol es cuina de múltiples formes: a la gormanda, en cassola… però la més popular, sens dubte, és a la “llauna”, una planxa metàl·lica plana amb nanses. Els caragols dejunats es col·loquen sobre la llauna d’un en un i de cap per amunt i la llauna sobre les brases.

12.000 collistes
Més de 12.000 collistes i 250.000 visitants participen activament a l’Aplec. Principalment lleidatans, en els últims anys s’ha incrementat el nombre de collistes vinguts d’altres ciutats i fins i tot d’altres països que, convidats per amics o atrets per la projecció de la festa, vesteixen ja de forma habitual l’uniforme de la seva colla.

La Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (entitat organitzadora de la festa) es compon de més d’un centenar de colles. De totes les edats, classes socials… les colles són el nucli social i l’ànima de la festa.

La vitalitat de les colles és palesa diumenge al matí, durant la cercavila que recorre la ciutat. Un esclat de color i música en el qual es poden admirar els vistosos vestits i la desfilada de penons amb la Seu Vella al fons.

Constituïdes per grups d’amics, famílies o companys de treball; i sota noms d’allò més curiosos, les penyes reuneixen gent de totes les edats. Distribuïdes en parcel·les al llarg dels Camps Elisis, recinte en el qual se celebra l’Aplec, gaudeixen de tres dies de festa, gastronomia i activitats, en un ambient que sedueix per la seva amabilitat i hospitalitat.

3 dies de festa
L’Aplec comença el divendres a la tarda i es perllonga durant el dissabte i el diumenge. Revetlles, concerts, música, castellers, concursos… una infinitat d’activitats per a tots els gustos.

Una vegada cuinats, els caragols s’extreuen de la clasca amb un punxó de fusta, una mica més llarg que els habituals escuradents, i se suquen a l’allioli –una salsa feta a mà amb el morter amb oli i all– juntament amb la vinagreta, són les salses més populars.

Al voltant de la gastronomia, l’Aplec gaudeix d’un extens programa d’activitats: els espectacles, la música de les xarangues, les revetlles, les exhibicions de dansa i castellers, divertits concursos… tot de caràcter gratuït i obert al públic en general.

En diversos escenaris i de forma simultània, l’Aplec és, durant tot el cap de setmana, una festa trepidant i molt divertida.

Més informació: www.aplec.org