La Ruta del Cister

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La Ruta del Cister és una expressió que identifica: patrimoni, monestirs, territori, municipis, oferta cultural, natura i paisatge, gastronomia, allotjaments, festes i tradicions, serveis turístics, productes agroalimentaris, art i artesania … de les tres comarques i dels 65 municipis que la integren: l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. La Ruta del Cister és una marca turística creada l’any 1989 amb l’objectiu de disposar d’una eina de desenvolupament social i econòmic de les 3 comarques.

El seu nom es deu al fet que el patrimoni artístic i cultural de cada una d’aquestes comarques té un monestir cistercenc: Santes Creus, Poblet i Vallbona. Aquests monestirs, fundats als segle XII, van ser els panteons oficials dels reis de la corona d’Aragó i són un símbol d’identitat de Catalunya i dels Països Catalans.

La Ruta del Cister, està integrat dins l’extensa xarxa de senders abalisats d’Europa i és l’únic sender que enllaça elstres monestirs més emblemàtics d’aquest ordre a la Catalunya Nova: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, respectivament.

El traçat circular del recorregut, la senyalització i la descripció en ambdós sentits de la marxa, la connexió amb d’altres senders GR i PR de la xarxa, els múltiples serveis que ofereixen els pobles… creen el marc ideal per què aquesta ruta sigui idònia per recórrer-la sencera o bé planificar-hi altres circuits, combinant diversos trams de senders, els quals es poden adaptar perfectament a les preferències dels visitants.

El recorregut total suma té 105 quilòmetres, als quals cal afegir-hi elsgairebé 20 quilòmetres de les variants que s’han previst en els llocs més complicats per al trànsit dels ciclistes. Està totalment senyalitzat amb les característiques marques blanca i vermella de GR (sender de Gran Recorregut), amb pals direccionals ben identificats que, a més a més, incorporen informació del lloc i de l’alçada, i també compta amb les infraestructures necessàries: passeres, baranes, escales, etc. per fer més còmoda i segura la caminada.

Aquesta ruta és apta per a qualsevol practicant acostumat a fer senderisme, ja que no comporta cap més dificultat que la distància a recòrrer i uns desnivells moderats. Us podeu plantejar fer-la amb més o menys etapes, tenint en compte els dies de què disposeu, els vostres objectius i la preparació física. Podreu gaudir d’algunes experiències impactants com participar en la pregària de vespres tot escoltant el cant dels monjos de Poblet, despre´s d’haver realitzat una magnifica excursió per les muntanyes de Prades – Paratge Natural de Poblet i, l’endemà, una vegada arribats a Vallbona de les Monges, havent travessat les vinyes de la Conca i els sembrats de l’Urgell, participar en els pregàries de les monges i deixar-se embolcallar pels seus cants, o bé caminar per la feréstega carena del Cogulló i les terres planes de l’Alt Camp fins a arribar a Santes Creus i passejar tranquil.lament pel monestir, gaudint de tots els racons, i poder escoltar les llegendes medievals que conten els guies. De ben segur que aquestes vivències, que només en aquesta ruta trobareu, no us decebran.

I és que el GR175 La Ruta del Cister és molt més que un sender: és el vincle d’unió entre els tres monestirs del Cister més rellevants de Catalunya, el fil conductor per la història dels seus pobles, l’aproximació a unes terres modelades per l’home en alguns indrets i a una natura salvatge en d’altres, el tast d’una gastronomia autèntica arrelada a la terra i el contacte amb la gent que hi viu i que estima aquests paisatges. És tot allò que esteu disposats a trobar-hi. És el GR175 La Ruta del Cister.

ruta_del_Cister

Més informació: www.larutadelcister.info