Horta de Lleida

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

L’Horta de Lleida, el gran pulmó verd de Lleida, és un element del nostre patrimoni cultural transmès de generació en generació. La interacció de l’home amb aquest entorn ha recreat un conjunt d’elements que han definit un paisatge singular amb un caràcter propi i exclusiu el qual als lleidatans ens infon un fort sentiment d’identitat.

L’horta de Lleida, per la seua natura geològica de l’era terciària és abundosa en gresos, conglomerats i argiles lignítiques tot i que la composició de les dos ribes varia: la part esquerra està constituïda per una capa gruixuda de terra vegetal i esquistos argilosos sobre terra d’al·luvió, mentre que a la dreta abunden més les argiles amb bancs de pedra tova i gres i, per tant, amb menys quantitat d’humus. Per això les partides de més enllà de Cappont sempre havien sigut famoses per la seua fertilitat.

La font principal que proveeix d’aigua les hortes de Lleida és el Segre i la Noguera Ribagorçana, a través del canal de Pinyana. El pantà de Santa Anna aporta l’aigua potable a Lleida. També hi ha la sèquia de Fontanet i la de Torres i diverses clamors.