La Plana de Vic

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La Plana de Vic, ondulada terra fèrtil d’abundant natura, és la Porta del Montseny, segons alguns geòlegs, és una creació del Ter. Les aigües de l’alt Ter, torrencials i ràpides, a conseqüència dels desnivells dels plans pirinencs s’obriren pas i crearen aquesta zona. La Plana és un producte del desgast de l’aigua en els materials recents. El llit antic del riu i el desgast, amb les seves escarpes i contraescarpes corresponents, formen el nostre indret.

Aquest està totalment rodejat de muntanyes; les del Ripollès i la Garrotxa cap el nord; les Guilleries a l’est; el Montseny al sud-est; el Moianès i el Lluçanès cap a Ponent, i queda tancada per un cercle de serralades que dibuixen les altures del seu perfil: les de Bellmunt, Collsacabra, Guilleries, Matagalls, Tagamanent, els espadats de Bertí, Collsuspina, Gurb, el Grau i Orís i els contraforts pirinencs de Montesquiu i de Besora.

Al sud de la comarca d’Osona, els municipis d’Aiguafreda, Balenyà, el Brull, Centelles, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tona i Viladrau integren un espai de dimensions àmplies, geogràficament únic en un país petit.

La majoria dels pobles que conformen aquesta pàgina Web es troben gairebé arran de la carretera C-17. Així, venint de Granollers trobem Sant Martí de Centelles, Aiguafreda, Centelles, Balenyà-Hostalets, Tona i Malla. Des de les Quatre Carreteres surt la carretera que ens porta a Seva, des d’on tenim l’opció d’agafar cap el Brull i pujar a Collformic, o bé anar cap a Taradell, Viladrau i Espinelves fins arribar a Sant Hilari o Arbúcies. La carretera de Viladrau transcorre enmig d’un paisatge únic, ple de boscúries i de frescor. Pel Brull pugem dalt del Montseny, a Collformic i al Matagalls. Tenim, però, un altre mitjà de transport, el tren, que va de Barcelona a Puigcerdà i a la Tor de Querol.

plana_de_Vic

Més informació: www.portesdelmontseny.com