IGP. Llonganissa de Vic

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La llonganissa de Vic és un embotit elaborat farcint un budell llarg i prim amb carn magra de porc picada i adobada amb pebre i altres espècies. Es conserva crua i es deixa assecar durant un període de temps mantenint-la penjada d’un cap.

Procés d’elaboració

Actualment, es fabrica amb carn de les millors parts del porc, els pernils mancats de greixos, trinxats amb cansalada i condimentades només amb sal i pebre negre. Per a l’elaboració d’aquest producte només s’utilitzen carns magres seleccionades expressament per fer la llonganissa. Un cop capolada la carn, es pasta i se sotmet a maceració durant un període no inferior a 48 hores en una cambra frigorífica. Un cop finalitzada la maceració, es deixa reposar uns dies i s’emboteix en tripes naturals de diferents diàmetres.

Dins la gran varietat de tripes que hi ha, la cular és segurament la millor. Per tant, la llonganissa “culara”, aquella que està embotida amb la tripa cular, és la més recomanada.

La part més delicada del procés és l’assecatge, que és completament natural, com el sistema tradicional diu. És durant l’assecatge que l’embotit adquireix el trets distintius. La Plana té unes condicions ambientals i climàtiques que donen al producte final, la llonganissa de Vic, una aroma i un sabor característics.

Indicació Geogràfica Protegida

La Llonganissa de Vic s’elabora en empreses dels municipis de la Plana de Vic. Aquests municipis estan inscrits en el registre del Consell Regulador de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Això assegura que el producte tingui la marca de qualitat que en garanteix la procedència i el compliment dels requisits establerts en el procés productiu.

La zona d’elaboració de la llonganissa és la Plana de Vic, que inclou els següents municipis: Aiguafreda, Sant Martí de Centelles, El Brull, Seva, Tona, Muntanyola, Malla, Taradell, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes, Folgueroles, Vic, Santa Eulàlia de Riuprimer, Gurb, Tavèrnoles, Roda de Ter, Manlleu, Santa Cecília de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Orís, Torelló, Centelles, Balenyà, Les Masies de Roda, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló.

Les empreses inscrites a la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic a data 7-11-07 són: Consell Regulador, Agroalimentària de Savassona, Ca la Glòria, Casa Riera Ordeix, Embotits Artesans Can Duran, Embotits Gely, Embotits Solà, Embotits Salgot i Sucessores de J. Pont.

Característiques

La Llonganissa de Vic té una forma cilíndrica, encara que no sempre és perfecta ja que el procés d’elaboració és completament artesanal, amb un diàmetre entre 35 i 60 mil·límetres i un pes que pot oscil·lar entre 300 i 2.500 grams. Aquestes mides són com a norma general, però sempre hi pot haver una llonganissa amb pes i diàmetre diferents.

Aquest producte, quan es talla, presenta un color vermellós amb la cansalada visible a daus i el pebre negre en gra. El color exterior és blanquinós a causa de la flora externa pròpia.

Les llonganisses amb indicació geogràfica han de dur una etiqueta, en la qual hi figura el nom “Llonganissa de Vic. Indicació Geogràfica Protegida” i el logotip, a més de les dades, que amb caràcter general exigeix la normativa.

Indicación Geográfica Protegida Salchichón de Vic
Web: www.salchichonvic.com
E-mail: igp@salchichonvic.com

Contingut publicat a la Wiquipèdia.