DO. Empordà

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El Consell Regulador vetlla pel compliment del Reglament, controlant tot el procés de producció i elaboració dels vins amb DO Empordà per tal de garantir-ne l’origen i la qualitat. També promou estudis tècnics posant especial èmfasi en estimular la producció de vins de qualitat.

Paral·lelament realitza accions de promoció dels vins de la Denominació d’Origen de considerable ressò, com la festa de la verema de l’Empordà, la mostra anual dels vins de l’Empordà que es celebra a principis de setembre a Figueres, etc. i vetlla per la presència dels vins empordanesos en innombrables manifestacions turístiques, gastronòmiques i culturals.

El territori

L’àrea de producció de la denominació d’origen engloba un total de 48 municipis i està distribuïda en dues subzones: 35 municipis al nord de l’Alt Empordà, que limita amb les denominacions del vi del Rosselló; i 13 municipis a l’est del Baix Empordà, al voltant de Palafrugell.

Les vinyes són en terrenys calcaris que van des del nivell del mar fins a 200 m d’altitud. Predominen les vinyes en terrasses alçades amb pedra seca als terrenys de pendent pronunciat. El clima és mediterrani, càlid i humit, amb vents humits del sud i freds del nord, en particular la forta tramuntana.

Varietats

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, en ocasions amb el matís d´una criança acurada. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs d´espècies, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca s´expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

S’hi elaboren vins blancs, sovint amb varietats autòctones, frescos i saborosos, així com d’altres monovarietals amb una notable qualitat. També rosats que es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la Garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d´un vi de postres excepcional, juntament amb l´altre vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

Els vins ecològics, les misteles, els vins de raïm sobremadurat i els vins escumosos completen l’oferta vitivinícola de l’Empordà.

Empordà

Consell Regulador de la DO. Empordà
Web: www.doemporda.com