IGP. Torró d’Agramunt

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El Torró d’Agramunt és fruit d’una acurada barreja d’avellanes o ametlles, mel, sucre, pa d’àngel i clara d’ou. El punt de cocció exacte defineix els matissos propis d’un agermanament harmoniós de l’avellana de l’any recent torrada i d’una mel de qualitat, barrejades amb la clara d’ou batuda al seu punt. Això li dóna a la massa un lleuger color crema. Abans que la massa es refredi, s’ embolcalla tot amb pa d’àngel. La duresa ha de ser fràgil perquè es trenqui sense quasi esforç i doni a la boca sensació cruixent, fonent-se al mateix temps. La sensació al gust és d’una suau dolçor, que no embafa.

Ingredients

Els ingredients que es poden utilitzar per a l’elaboració del Torró d’Agramunt són les avellanes o també ametlles, la mel, el sucre o el xarop de glucosa, el pa d’àngel que entrepana els torrons i les clares d’ou o bé el seu equivalent dessecat.

Les avellanes o ametlles

Les avellanes és un dels ingredients més important en l’elaboració del Torró d’Agramunt. Tot i que antigament consta que a la vila hi havia hagut avellaners, aquest fruit es portava i encara avui es continua portant d’altres contrades.

Actualment l’ametlla també s’utilitza en l’elaboració del Torró d’Agramunt.

La mel

La mel és un dels ingredients clau i més delicats en l’elaboració dels torrons d’Agramunt. La mel que s’utilitza ha de ser de bona qualitat.
Antigament molts dels torronaires alternaven l’ activitat d’apicultor amb la d’agricultor i molts tenien el seu propi arner, per tant la major part de la mel que s’utilitzava en l’elaboració dels torrons era d’apicultors de la vila.

El sucre o el xarop de glucosa

La incorporació del sucre o el xarop de glucosa es realitzarà per l’elaborador en la quantitat que cregui adient en funció de la textura que vulgui obtenir del seu torró, poguent fins i tot decidir no incloure’ls en la seva composició.

El pa d’àngel

El pa d’àngel és característic del Torró d’Agramunt. El pa d’àngel antigament estava constituït per farina amassada, sense fermentar, cuita en forma de fulls plans i de molt poc gruix.

Per coure la massa aquesta s’estenia entre dues planxes de ferro amb els corresponents dibuixos gravats i prèviament calentades al foc. La massa es pressionava entre les planxes perquè quedés fina i es cogués.
Actualment el pa d’ ángel es realitza amb midó de blat de moro.

Les clares d’ou

Dels ous se’n fa servir les clares, les quals batudes a punt de neu es barregen amb la mel per tal que aquesta es blanquegi ja que en la cuita es torna d’un color molt fosc.
Antigament la majoria dels torronaires al dedicar-se també a l’agricultura tenien el seu propi bestiar, sent la gallina un dels animals que no podia faltar en cap corral.

Consell Regulador IGP “Torró d’Agramunt”
Web: www.igp-torrodagramunt.com
Email: info@igp-torrodagramunt.com