Can Maia

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Can Maia Verdures i Confitats, una iniciativa de Montserrat Miralles, és una petita explotació d’horta on s’elaboren conserves amb les verdures que s’hi conreen.

A Can Maia vàrem començar a conrear verdures a partir de l’any 1996 i des del 2000 a elaborar conserves, tot sota els criteris i l’aval de l’agricultura ecològica.

Perquè creiem en la força de la unió, el treball en equip i la solidaritat participem i col.laborem en les associacions:

– Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau
– Artesans Alimentaris del Pirineu
– Tràmec: Xarxa de productors agroecològics de la Garrotxa

La finca de Can Maia de La Cot està situada en el municipi de Santa Pau, en el paratge de la Fageda d’en Jordà, una de les zones més emblemàtiques del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

can-maia

En els camps de Can Maia s’hi fan principalment les següents hortalisses: mongeta tendra, api-rave, carbassa, porro, col i espinacs. Aquests camps es poden regar recollint l’aigua de pluja, que es guarda en cisternes i basses. Per completar l’explotació agrícola tenim més camps situats a Santa Pau, en els quals hi fem horta de secà amb els següents conreus: fesols de Santa Pau, ceba, patates, i nap negre. Això fa que la collita sigui molt més irregular, tot i que estem en una de les comarques més plujoses de Catalunya.

Els conreus

Conreem les hortalisses que més s’adapten al nostre territori i clima:

Fesols de Santa Pau, Cebes, Patates, Naps negres, Cols, Espinacs, Porros, Carbasses, Api-rave i Mongeta tendra.

Sempre que podem, utilitzem llavors de varietats locals o molt properes.

Els nostres conreus estan avalats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (www.ccpae.org). El nostre número d’operador és el CT 291/PE.

La terra on conreem les nostres verdures és d’origen volcànic. Aquesta terra els hi dóna un gust molt suau i dolç, fet que la cultura popular ja afirmava i que estudis científics recents han confirmat.

La major part de la producció s’utilitza per fer conserves, tot i què també se’n ven una part en fresc.

Fem agricultura ecològica amb criteris agroeclògics, és a dir tenimen compte els aspectes socials, econòmics i culturals associats a la nostra activitat.

Les Conserves

Per a l’elaboració de les conserves només utilitzem verdures de la pròpia explotació i disposem d’un obrador a amb Registre Sanitari 21.09896/CAT. La dimensió de la instal·lació fa que gran part del procés sigui manual. Les conserves que elaborem són al natural, amb esterilització per mitjà d’un petit autoclau.

En utilitzar només les nostres verdures, la producció és limitada i variable segons la collita de cada any.

Per tal de garantir la màxima qualitat gustativa de les nostres conserves, procurem que entre la recol·lecció i l’envasat no passi més d’un dia. Per això a la nostra etiqueta hi figura el lema ‘de l’hort al pot’ .

També amb l’objectiu d’assolir la màxima qualitat, les verdures d’hivern ‑la col, el nap, el porro‑ les recol·lectem un cop ha gelat per tal que siguin més dolces, ja que amb el fred les plantes acumulen més sucres.

La producció de conserves també està avalada pel Consell Català de la Producció AGrària Ecològica.

Fem agricultura ecològica per coherència. Fem menjar pels altres tal com el faríem per nosaltres.

Més informació: www.canmaia.com