DO. Terra Alta

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La zona de producció està delimitada per tot el sistema muntanyós que la separa de la depressió del riu Ebre en territori català. Des dels Ports d’Horta – al sud – i les serres de Pàndols i Cavalls – sud-est – , les vinyes van encaixant cap al nord i l’oest amb la variada orografia del territori, sovint emplaçades en terrasses protegides de la erosió pels marges (construccions amb pedra seca).

Varietats

La variada orografia de la zona de producció incideix també en el nivell de fertilitat dels diferents sòls. Fondalades, planes, bancals i costers donen lloc a diverses condicions d’insolació, humitat, disponibilitat hídrica…, que permeten als viticultors harmonitzar diferents varietats de raïm amb la resta d’elements del terrer de cara l’obtenció del millor vi.

Per a les varietats blanques la Garnatxa blanca i el Macabeu són les dues més importants en superfície i producció. En quan a varietats negres les més importants són la Garnatxa negra i Samsó. Aquestes varietats representen el patrimoni vitícola autòcton de la Terra Alta, i de les quals en trobem vinyes amb edats superiors a 50 anys ubicades a les planes i costers.

La resta de varietats recomanades i autoritzades pel Consell Regulador responen als canvis soferts en la vitivinicultura de la Terra Alta durant la dècada dels ‘90 , fonamentats en una configuració dels elements del terrer clarament orientada cap a la qualitat dels vins. Amb això s’aprofitaren parcel·les amb un major grau de fertilitat per a la introducció de viniferes més exigents en aquest aspecte, sense incrementar els rendiments de producció per unitat de superfície. Així varietats com el Moscatell, el Sauvignon blanc, el Sirah, el Merlot i el Cabernet sauvignon han premés incrementar el potencial qualitatiu del nostre terrer.

Tipus de vins

La D.O. “Terra Alta” transmet la naturalesa del seu terrer i el treball dels productors a través d’uns vins amb caràcter netament mediterrani i de gran personalitat.

Blancs. Excel·lent expressió del terrer de la D.O. “Terra Alta”, gràcies a la excel·lent adaptació de les varietats autòctones Garnatxa blanca i Macabeu. Els joves resulten frescos i equilibrats, mentre que les elaboracions en bota de roure resulten de gran singularitat i riquesa.

Rosats. Uns rosats amb més fruita i amplitud de pas en boca.

Negres. Les diferents possibilitats d’adaptació permeten aconseguir veremes perfectament madures de diferents varietats. Vins de tall modern, potents i amb cos, amb predomini del caràcter del raïm.

De Licor. Tradició i exclusivitat. Veremes molt riques en sucres per l’acció natural del cerç i l’elevada insolació, permeten obtenir l’excel·lència a la copa.

Terra_Alta

Consell Regulador de la DO. Terra Alta
Web: www.doterraalta.com