Associació Xicòria

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El col·lectiu Xicòria, ubicat a Barberà de la Conca, treballa en xarxa en les diferents iniciatives de transformació social. Un dels seus tres eixos de treball és l’horta ecològica.

Membres del Col·lect

Es defineixen com un grup de persones «a bord del mateix vaixell». A partir de la convivència i l’autoorganització, els membres de l’associació Xicòria, amb seu a Barberà de la Conca, treballen en un projecte comú en xarxa vinculat a altres col·lectius en les diferents iniciatives de moviments socials al Camp de Tarragona, com ara l’ADV Gent del Camp. El projecte, coordinat per quatre persones, té el suport dels voluntaris que majoritàriament contacten amb el col·lectiu a través de la xarxa de voluntariat internacional en finques ecològiques WWOOF.

Una de les accions més destacades de Xicòria és l’horta ecològica, amb la producció d’hortalissa a la finca de Cantarruella, als afores de Montblanc. Dues hectàrees de terreny en què a més de les verdures i les hortalisses ecològiques també es cultiven arbres fruiters i plantes aromàtiques, una tasca que realitza el montblanquí Joan Cartañà, qui, a més de la finca, comparteix les mateixes inquietuds.

La principal activitat de Xicòria és la distribució de verdures i fruita ecològiques a grups de consum local, a la cooperativa de consum La Bioleta i l’Associació pro Persones amb Discapacitat Psíquica (Aprodisca), amb els quals també treballen en un projecte agroalimentari ecològic comú.

Per tal de difondre l’agricultura ecològica i les alternatives de consum responsable, Xicòria experimenta eines per a l’educació popular i ho fa en dues directrius. D’una banda, realitza tallers de cuina, àpats didàctics (cuina itinerant vegetariana) amb el tast de productes i varietats locals de la pròpia finca, i d’una altra es treballa en la formació per a la sostenibilitat, dirigida als adults (projecte Llar Verdes), en què han participat treballadores de les guarderies Baobab de Tarragona –centres que han apostat per la conversió del menú escolar–. En el projecte Llavor, escolars de set centres de primària de la comarca són els que han realitzat tallers sobre biodiversitat, agricultura ecològica i recuperació de llavor local.