DOP. Formatge de Maó-Menorca

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El Formatge de Maó és un formatge de llet de vaca que compta amb un Consell Regulador de Denominació d’Origen Protegida (DOP), de pasta premsada no cuita, de forma paral·lelepipèdica i d’arestes arrodonides, elaborat i madurat exclusivament a Menorca, segons la tradició i la normativa recollida en el reglament de la DOP.

Va ser a l’any 1985 quan se li atorgà de forma definitiva la denominació d’origen formatge Mahón i posteriorment a l’any 1998 s’incorporà la paraula Menorca al formatge emparat, el qual passà a anomenar-se Mahón-Menorca.

El Consell Regulador de la DOP “Maó-Menorca artesà” i “Maó-Menorca” vetlla, des de 1985, per a que el formatge de Maó mantingui les seves característiques físiques i organolèptiques. Aquestes vénen donades d’una banda directa o indirectament pels factors geoclimàtics de Menorca: la temperatura, la humitat, la llum, les característiques del terra, etc. i d’altra per a les tècniques utilitzades en la seva elaboració, basades en la tradició, saber fer, història, cultura i gustos dels habitants de l’illa.

Les vaques lleteres de Menorca són majoritàriament de raça frisona i hi ha singulars ramaderies de raça menorquina. En alguns casos la llet crua de vaca pot mesclar-se amb un màxim d’un cinc per cent de llet d’ovella menorquina.

El procés d’elaboració del formatge, o formatjat, ha estat durant molt de temps invariable a tots els llocs menorquins, on es fa seguint receptes molt antigues. Es tracta d’un ancestral conjunt d’operacions que ha estat transmès de pares a fills, i la seva aplicació defineix i origina l’autèntic formatge.

formatge_Maó

Contingut publicat a la Wiquipèdia.

Consejo Regulador de la DOP. Queso de Mahón-Menorca
Web: www.quesomahonmenorca.com