La Calafa

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

“El projecte de la Calafa vol assolir la producció i distribució de productes d’agricultura ecològica de proximitat i de respecte amb l’entorn.Volem complementar aquesta activitat de producció ecològica amb activitats d’educació ambiental per a totes les edats, amb jornades de turisme local i a la vegada ecològic, mostrant els recursos naturals del territori i les pràctiques pròpies de l’agricultura ecològica.”

Tot va començar en una plantació de mandariners d’agricultura convencional, que ara ja són gairebé centenaris, i altres arbres fruiters típics del nostre clima: albercoquer, magraner, nesproner, pruner… aquests darrers per al consum familiar. Fa més de 15 anys, però, vam fer la reconversió cap a l’agricultura ecològica i major diversificació de la producció incorporant els alvocaters.

Estem situats a Alcanar, a la falda de la serralada del Montsià. Un lloc clau i a un pas de la muntanya, del mar, del riu Sènia i entre dos paratges naturals de gran valor: el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports.

Són ja tres generacions i ara nosaltres, la tercera generació, volem anar més enllà de la producció, emprenent la venta directa a consumidors particulars de proximitat o grups de consum i construint projectes de formació per compartir el treball agrícola respectuós amb l’entorn.

Us volem animar a preguntar, visitar i apropar-vos a aquest món de l’agricultura ecològica.

web: www.lacalafa.cat
twitter: @lacalafa
facebook: www.facebook.com/LaCalafaAgroecologia

Alvocats

La part nova del cultiu està plantada d’alvocats. Concretament de les varietats Hass, Bacon i Fuerte:

– Hass és la varietat més apreciada comercialment. És fàcilment distingible per la pell de color morat fosc, amb un relleu granulós. Té la polpa groga i de densitat farinosa. També és la varietat més delicada en quant a fongs, fred i vent.

– Bacon és una altra varietat apreciada pel mercat. El fruit té la pell llisa i verda, de forma ovoide i la polpa té un color festuc.

– La varietat fuerte és similar al bacon, es diferencia pel fruit més allargat.

L’alvocat és un arbre fruiter de tipus tropical, com el nesproner, els quals mostren una bona aclimatació a les nostres terres.

Clementines

La part més antiga del tros està plantat amb clementiners fins.

Aquesta classe de mandariners es caracteritza per provindre del peu de clementina, originari d’Alcanar, enlloc del nules. La varietat fina és molt valorada per la seva excel·lent qualitat, tot i ser fruits de mida mitjana a petita.

Alguns dels arbres que hi podem trobar, es poden considerar els més vells del terme d’Alcanar. La resposta d’aquests arbres a producció ecològica ha significat una millora de l’estat general, tot i la seva avançada edat.

El fruit, com s’ha dit, és petit, però molt gustós. També es poden trobar fruits amb llavors. Durant l’any només s’adoben amb fem de procedència ecològica. La seva recol.lecció sol ser durant novembre o desembre.