“El segar era l’activitat més laboriosa de quantes es realitzaven als arrossars. Començava a l’agost amb els arrossos més primerencs i s’acabava quan es podia. Depenia dels temporals, de les dificultats i de la quantitat de gent disponible.
En el moment de segar es desplaçava al Delta gent de tota la Mediterrània. Colles i colles de segadors que arribaven amb el Carrilet, amb les bicicletes enganxades als suports que portaven els vagons fora; de vegades les bicicletes no cabien i les portaven en vagons de càrrega: era tot un espectacle. Masos, masets, casetes, barraques i, fins i tot, els pallers, s’omplien d’homes que venien a segar. El Delta es convertia en un formiguer de persones.
En la tasca de segar, cal nomenar la figura de l’aiguader que era el que portava l’aigua als segadors, ja que era una tasca dura i provocava molta deshidratació. Preferentment eren nens, dones o algun home gran.
Al segar, per evitar que l’aigua toqués les espigues, es deixaven els arrossars amb molt poca aigua i era possible, amb una mica d’habilitat, agafar trenques amb les mans, feina a la que es dedicaven amb molta cura, quasi bé tots els nens del poble”.
El proper 19 de setembre podreu gaudir de la sega a Deltebre.
Publicat a www.festacatalunya.cat.
Més informació: www.deltebre.org