Unió de Pagesos adverteix que el preu que es paga al productor d’hortalisses ha caigut aquest any un 15%

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El sindicat adverteix que els preus en origen de les hortalisses han caigut una mitjana del 15% a Catalunya el 2011 en comparació amb els del 2010, segons dades del departament d’Agricultura, encara que la variació és molt més important segons els productes i les zones. Així, a Tarragona, en el cas de la mongeta plana la diferència és del 37%, i arriba al 47% en el del carbassó.

Unió de Pagesos també recorda que Mercabarna és el mercat en destí que paga els preus més baixos de tot l’Estat a la pagesia, i el que més car ven als paradistes dels mercats municipals.

La mitjana de la davallada de preus respecte a l’any passat a tot Catalunya se situa en el 9% el carbassó, l’11% el cogombre, el 27% la mongeta perona, el 15% el tomàquet híbrid, el 22% l’enciam i el 6% la bleda. Tenint en compte tots els productes i totes les zones, la caiguda de preus oscil·la entre el 9 i el 27% respecte als del 2010.

Per a Unió de Pagesos, aquesta greu situació que viu el sector ve donada per una confluència de factors, entre els quals les conseqüències de la crisi de l’E. coli, que va fer desviar bona part de la quota de mercat a altres països productors, o l’entrada als mercats nacionals de productes procedents de Marroc. Per al sindicat, els canvis introduïts en l’acord comercial signat per aquest país i la Unió Europea (UE) el passat mes de gener només beneficia les grans empreses distribuïdores i exportadores, ja que com a conseqüència d’aquest acord exportar aquest any els resulta més barat que l’anterior.

El sindicat demana al Govern de l’Estat un compliment rigorós de l’acord comercial entre la UE i Marroc, i al Govern català que fomenti l’adopció del Codi de bones pràctiques comercials al llarg de la cadena alimentària a Catalunya.

Font: http://www.jornal.cat

Comentaris tancats.