Collita de les primeres varietats de poma a Llesp

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

A començaments de setembre, s’han iniciat els treballs de recollida de les primeres varietats de poma plantades a la finca experimental de Llesp de l’Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica.

La finca experimental de Llesp és un projecte impulsat per la Ribagorça Romànica en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que té l’assistència tècnica de l’Institut de Rercerca i Tecnologia Agroalimentàries. La finca està destinada a avaluar 13 varietats comercials de poma, algunes ja conegudes com ara Gala, Golden, Reineta o Fuji, i també d’altres més noves com ara Rubens, Ariane, Eveline o Milwa, entre d’altres, i dues varietats de pera. La finalitat és conèixer el comportament  i la qualitat del fruit (diàmetre, color, fermesa, sabor) obtinguda en una zona de muntanya on aquest cultiu no s’ha implantat a escala comercial.

Aquest és el tercer any del cultiu i d’observatori experimental de fruiters a la finca del Perelló de Llesp de les  comercials i autòctones de poma i pera. La collita s’ha iniciat amb diferents varietats del grup Gala (poma d’estiu) i es perllongarà fins al novembre amb la varietat Fuji. Durant els dos mesos i mig que duraran els treballs de recol·lecció, s’espera obtenir en algunes de les varietats avaluades al voltant de 60 tones per hectàrea.

Les dades de qualitat obtingudes l’any 2010 permeten afirmar que la producció en alçada de poma en millora tant el color com la fermesa i crocanticitat de la polpa, amb la qual cosa s’obté una millor qualitat organolèptica i aromàtica respecte de les zones de plana. Un altre aspecte destacable és que la maduració del fruit és més lenta, cosa que proporciona un període de collita més ampli per a cada varietat. Els resultats que s’obtindran enguany i l’any vinent permetran fer una valoració definitiva del potencial de la pomera i de la seva adaptació a la Ribagorça Romànica.

El projecte també inclou el tractament i l’avaluació de diverses varietats autòctones per poder-les produir a escala comercial en un futur. Es tracta de varietats seleccionades i cultivades al llarg dels segles, i, per tant, ben adaptades a l’entorn geogràfic de la Ribagorça Romànica. De fet, tant la poma com la pera, per consumir en fresc o per coure, han estat tradicionalment els fruits més populars i importants en la dieta de les zones de muntanya.

Font: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Comentaris tancats.