Per Dijous Gras, botifarra d’ou!

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

butifarra-ouDijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el ‘Dia de l’ou i el porc’ o ‘Dia de la truita’, és tradicionalment el primer dia de les festes de Carnaval arreu del territori català. El costumari d’aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les botifarres d’ou i la coca de llardons. Les celebracions a l’aire lliure són protagonitzades per jornades gastronòmiques dedicades als productes del porc, principalment.

Antigament, era molt comú que aquests dies els infants fessin captes d’ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d’exquisideses de la jornada. El refranyer també fa referència a aquesta jornada amb refranys com ‘Per Dijous Llarder, botifarra menjaré’ o ‘Per Dijous Gras, botifarra fins al nas’.

A Tarragona i Reus, per exemple, demà al matí es faran tasts populars i degustacions de botifarra d’ou. A la capital del Baix Camp, a partir de les deu, les diverses xarcuteries dels mercats Central i Carrilet, tal i com mana la tradició, oferiran degustacions de botifarra d’ou a tothom. A les 11, a la Rambla Nova de Tarragona tindrà lloc un tast popular d’aquesta botifarra. Quilos i quilos de carn, centenars d’ous, metres i metres de budells i pebre carnestolenc. L’acte està organitzat pel Gremi de Cansaladers i Xarcuters de les comarques tarragonines i la Cansaladeria Bardolet.

Publicat a delCamp.cat

Comentaris tancats.