Els aqüicultors del Delta es preparen per produir musclo ecològic al 2013

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel) ha fet el pas definitiu per poder produir musclo ecològic a partir de l’any vinent. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha publicat aquesta setmana al Diari Oficial la resolució per la qual es reconeix a la Federació com a Agrupació de Defensa Sanitària (ADS), un requeriment indispensable per poder tirar endavant el projecte, al qual s’han adherit ja uns 25 de la quarantena de productors de mol·luscos de les dues badies del Delta de l’Ebre.

L’ADS comptarà amb un tècnic veterinari contractat per Fepromodel, el qual s’encarregarà de fer el seguiment i l’ execució de les mesures sanitàries per a la prevenció, control, lluita o eradicació de les malalties dels mol·luscos, en col·laboració amb els tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (l’IRTA).

Segons explica el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, un dels primers treballs serà l’elaboració d’un pla de bioseguretat conjunt per a tots els aqüicultors decidits a produir sota el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). «Ha estat un llarg procés però finalment veiem que podem tirar endavant i que el nostre projecte podrà ser una realitat a partir de la pròxima campanya», comentà Bonet al Diari.

Pioners

Des de la Generalitat s’ha destacat que Fepromodel és una de les primeres associacions de defensa sanitària que es reconeixen a tot l’Estat espanyol dins de l’àmbit de la producció de mol·luscos. «Aquest reconeixement és un pas més cap a la consecució de la certificació com a musclo ecològic de la seva producció aqüícola», reafirmen des del Govern.

L’objectiu és que fins al 60 per cent de la producció de musclo del Delta (en total arriba a uns 3,5 milions de quilos anuals) es pugui comercialitzar sota l’etiqueta de producte ecològic. «I per més endavant, també treballarem per aconseguir-ho per a l’ostra», destaca Bonet. Perquè un musclo es pugui comercialitzar com a ecològic el productor ha de complir una sèrie de requisits. S’ha de dur a terme una producció amb cria autòctona, que sigui sostenible,amb només una corda per cada metre quadrat de viver, i la qualitat de les aigües ha d’estar garantida tant a la badia del Fangar com dels Alfacs. En aquest sentit,des de fa anys es du a terme un acurat control de les aigües,que obliga a prohibir l’extracció quan es produeix alguna anomalia.

Font: Diari de Tarragona

Comentaris tancats.