El mercat de Castanyes de Vilanova de Prades

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Cada darrer diumenge d’octubre Vilanova de Prades celebra el seu tradicional Mercat de Castanyes, una jornada al voltant d’aquest fruit propi de les Muntanyes de Prades que es complementa amb d’altres activitats gastronòmiques, firals i culturals.

Les castanyes de Prades

Les muntanyes de Prades havien estat, fa uns anys un indret eminentment castanyer. En l’actualitat, més del 80% dels arbres castanyers estan afectats per un xancre, una plaga de fong que, tot i que s’està combatent des del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, està afectant a tots els boscos castanyers d’Europa.

L’economia de Vilanova havia estat basada en el comerç de la castanya, que havia estat un dels cultius principals. Si la producció de Prades i Capafonts tenia per destí els mercats de Reus i Tarragona, la de Vilanova de Prades es dirigia al mercat lleidatà. Antigament, el castanyer havia estat un arbre de conreu -hi havia hagut més de 200 hectàrees de castanyers cultivats (ara n’hi ha 30)-, però actualment s’ha convertit en un arbre de bosc. La castanya es comença a collir manualment a partir del 15 d’octubre i, malgrat que a Catalunya no hi ha una indústria de la transformació de la castanya per tal d’elaborar confitures o altres productes, les castanyes que es cullen serveixen per celebrar la festa anual.

La castanya de Vilanova és més petita que l’habitual, molt dolça i gustosa degut a que els castanyers no es fan en una zona humida. Hi ha entre deu i dotze varietats diferents de castanyes de Prades, d’entre les que destaquen les varietats “primerenca”, “pereandreu”, “cella ample”, etc uns noms populars que fan referència als pagesos que les conreaven.

El mercat de Castanyes de Vilanova de Prades

La celebració va començar als anys 1970 com una castanyada popular que feia la gent del poble, que aquell dia s’ajuntava per torrar castanyes i compartir un àpat amb tots els amics i visitants dels pobles dels voltants que s’hi sumaven. L’any 1984 a la castanyada popular s’hi va afegir el mercat de castanyes i es va canviar el dinar popular per un esmorzar.

Durant tot el dia diversos productors de castanyes locals, juntament amb d’altres artesans del poble i la comarca munten les seves parades amb els seus productes alimentaris. S’hi poden trobar castanyes, però també altres productes de la terra.

Durant tot el matí, en uns focs fets per a l’ocasió al Camp de Futbol hi ha una Torrada Popular de castanyes, que es torren en unes torradores especials i que s’ofereixen gratuïtament a tots els visitants. També s’ofereix un esmorzar popular i hi ha actuacions de grups de danses i altres elements festius, així com xerrades i col·loquis al voltant del món de la castanya.

Diumenge al migdia hi ha una missa en honor de sant Galderic, patró dels pagesos catalans, amb ofrena de fruits de la terra.

Informació publicada a www.festes.org.

Comentaris tancats.