Mercat agroecològic de Palma de Mallorca

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Cada dissabte, a partir del 25 de setembre, de 8 a 14 hores, els pagesos muntaran les seves “parades” i oferiran la millor de les seves hortes als veïns de Palma: verdures, pa, formatge, embotits, conserves, vi, oli… Tot això ecològic i, en la mesura dels possible, local. La plaça compta amb zona de joc per als nens i està previst que, a més de la venda de productes, sigui un punt de trobada en ell que es realitzin, entre altres activitats, tasts de productes de varietats locals i tallers d’educació ambiental i de consum.

El projecte és molt avantguardista en la seva creació, ja que no ha estat a causa del treball dels agricultors, ni de la iniciativa de l’Ajuntament; és fruit de l’entusiasme d’un grup de consumidors conscients. Persones procedents de les Cooperatives i Grups de Consum que es van unir entorn de l’associació Lligams. Quan van proposar la idea del mercat agroecològic urbà als responsables de l’Ajuntament de Palma van trobar molta receptivitat, ja que encaixa a la perfecció amb el model de ciutat que tracten d’impulsar des del Consistori.

El fet que sigui agroecològic implica que el mercat facilitarà l’accés als agricultors i ramaders que estan fent la transició d’una producció sustentada en la utilització de productes químics i tècniques agressives amb l’entorn i la salut a una producció local i ecològica. Els promotors han optat per seguir la referència de 80% de producte local i regional, 10% de producte nacional i 10% de producte internacional, ja que existeixen productes que a l’illa no es produeixen i no hi ha alternativa local.

Entre els objectius del mercat destaca l’intent d’eliminar mitjancers entre el productor i el comprador, la qual cosa facilita un preu just per a ambdues parts. També és una prioritat d’aquest mercat potenciar el cultiu i consum de varietats locals i races autòctones, així com el suport a la producció de temporada, amb l’objectiu de reduir l’agressió ambiental de l’agricultura i la ramaderia i, amb el temps, fer possible una agricultura sostenible.

Aquesta notícia ha estat un alè de progrés per al món agrícola balear, en un context d’acció política marcat pel desinterès cap al sector, que va culminar amb la supressió de la Conselleria del ram.

On: Plaça dels Patins
Quan: Tots els dissabtes de 8 a 14 hores (a partir del 25 de setembre)

Més informació: www.apaema.com

Comentaris tancats.