Fira de la Carbassa de Sant Feliu de Codines

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

A Sant Feliu de Codines, a l’entorn d’aquestes dates, la Colla de Boletaires Els Boines Negres de Sant Feliu de Codines organitzen aquesta fira singular que fa homenatge a aquest fruït protagonista de taules i menjadores de la Catalunya rural i que avui en dia ha arribat fins a ciutats i poblacions més urbanes. En aquesta fira el visitant podrà degustar, comprar i gaudir de les exposicions de carbasses i d’escultures fetes amb aquest fruit.

La carbassa o carabassa és el fruit d’algunes plantes brioniàcies dels gèneres Cucurbita i Lagenaria, unes plantes herbàcia oriünda d’Amèrica i que des del descobriment és conrea a tota Europa. Usada com a comestible per a persones i animals i per a la formació de diferents recipients de líquids.

carbassa

És una planta que repta, amb tiges acanalades i d’aspecte aspre, fulles pubescents, lobulades. Les seves flors grogues són unisexuals; les masculines tenen els estams soldats en forma de pilar i en ambdós sexes el calze està unit a la corol·la.

Las carabasses d’estiu són varietats de Cucurbita pepo. Si es recullen immadures es consumeixen com carabassons o carbassons, encara que es poden deixar madurar en la planta com les d’hivern.

No obstant això, les varietats d’hivern més generals, la Cucurbita maxima i Cucurbita mostacha no es consumeixen verdes. Existeixen multitud de varietats de diferents colors i grandàries; les més grans arriben a pesar entre 18 a 36 kg. Encara que és difícil mantenir les varietats pures quan es conreen juntes, la veritable espècie Cucurbita pepo no s’hibrida mai amb Cucurbita màxima, l’anomenada “carabassa confitera” de la qual s’elabora el cabell d’àngel. Aquesta varietat, més dolça i sucosa que la resta, quan està madura posseeix una pell de color taronja, rugosa, gruixuda i molt consistent, per la qual cosa es pot conservar molt de temps; és la típica carabassa de Tots Sants.

Publicat a www.festacatalunya.cat.
Més informació: www.santfeliudecodines.cat

Comentaris tancats.