Firabril, la fira de la Mel i l’Oli al Perelló

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El 17-18 d’abril al Perelló es celebra Firabril, la fira de la mel i l’oli. Aquesta és una fira que data del segle XVII i que tot i ser una fira emminentement agrícola en els seus orígens, en els darrers anys s’ha convertit en una de les fires multisectorials més importants de les Terres de l’Ebre on es promocionen els serveis, els comerços i productes típics del nostre municipi, convertint-se en el nucli de la promoció econòmica i cultural de la nostra població.

La fira gira al voltant de l’oli i la mel del Perelló, on es presenten les diferents varietats i els seus productes derivats. Respecte a l’oli, aquest és un oli reconegut arreu per la seva qualitat, i es produeix oli de la DO Baix Ebre – Montsià. En quant a la mel, El Perelló és el primer poble productor de mel de Catalunya, són empreses amb molta tradició familiar que han anat evolucionant fins a convertir-se en empreses de reconegut prestigi en el sector agroalimentari de Catalunya.

Any rera any s’incrementa el nombre de visitants que vènen a conèixer les empreses, serveis, comerços, artesans, associacions i cooperatives del nostre municipi i d’arreu. Comptem amb més de 70 expositors i més de 100 parades exteriors, distribuïts en els 10.000 m2 de recinte firal.

La Cooperativa Apícola Tarragonina i la Cooperativa Agrícola Sant Isidre són col·laboradors directes d’aquest certamen, i a banda de participar en la promoció i difusió dels productes típics locals, organitzen xerrades tècniques i difonen tot tipus d’aspectes relacionats amb l’oli i l’apicultura.

Aprofitem Firabril per promocionar la nostra gastronomia. Organitzem actes de degustació populars. Els més coneguts són la bunyolada amb mel i l’esmorzar popular amb butifarres. En les passades edicions els restaurants locals van col·laborar en la edició d’un vídeo i un tríptic de receptes de cuina on l’oli o la mel eren els protagonistes.

Finalment, us recomanem els actes més importants i exitosos d’aquesta fira:

El concurs de la mel, on hi participen un gran nombre d’apicultors d’arreu d’Espanya. Hi ha quatre categories de mel per participar-hi: la mel de taronger, la mel de romaní, la mel de mil flors i la mel d’alta muntanya. Cada tipologia de mel recull les millors mostres florals i s’atorguen tres premis per categoria. El guardó més desitjat és l’Abella d’or, que s’entrega a la mel que destaca per les seves qualitats per sobre de totes les altres.

El sorteig del seu pes en mel. Com a cloenda de Firabril, entre tots els assistents que han comprat mel durant la fira, es fa un sorteig. El premi consisteix en la quantitat de mel equivalent al pes del guanyador. Per tal realitzar el pes adequadament s’instal·la una balança de fusta on el guanyador s’ha d’asseure en un costat, mentre que a l’altre es van posant pots de mel de tots els apicultors locals fins que s’iguala el pes.

El sorteig de l’olivera d’oli. Es sorteja el consum anual d’oli d’oliva entre tots aquells que hagin comprat oli durant la fira. El guanyador s’emportarà 100 litres d’oli d’oliva.

Més informació: www.elperello.cat

Comentaris tancats.