Agrotur 2009 aposta per les noves tendències

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Fira de Cornellà acull els dies 6, 7 i 8 de novembre la XVI edició d’Agrotur, el Saló Nacional de Turisme Rural, l’únic del país dedicat de forma monogràfica a aquest tipus de turisme alternatiu. Amants i professionals del medi rural trobaran al recinte firal una mostra de tot allò que ofereix aquest sector, des de destinacions atractives fins a presentacions d’allotjaments de la mà dels mateixos propietaris, passant per la posada en pràctica d’activitats paral•leles que mostren com el turisme rural és una manera de gaudir en família de la naturalesa i del medi ambient. Per primera vegada també hi seran presents productes amb Denominació d’Origen (D.O.) en un espai especialment dedicat a la gastronomia autòctona de diverses zones del país. Precisament enguany es commemora el desè aniversari de la Denominació d’Origen Catalunya en quan a la producció de vi que ha passat de comercialitzar 22,5 milions d’ampolles a 54,5 milions, entitat que també estarà present a Agrotur 2009. El visitant a més podrà gaudir per primera vegada amb la secció que s’ha dedicat a les activitats de benestar i desenvolupament personal. La voluntat és apropar al públic la relació existent entre la cultura del cos i l’entorn. D’altra banda, Agrotur presenta la XI Jornada Nacional de Turisme Rural (veure annex) amb ponències molt interessants centrades en la forma de trobar la màxima rendibilitat dels allotjaments, entre d’altres temes, tots ells relacionats amb el context de crisi econòmica actual. La vessant més lúdica d’Agrotur vindrà de la mà de sorteigs de viatges, degustacions, tast de vins amb D.O. i activitats diverses per tal que grans i petits gaudeixin de la visita a Fira de Cornellà.

Així, la XVI edició del Saló Nacional de Turisme Rural és el fidel aparador del sector. Estructurat en cinc zones diferents la fira mostra tot el que els practicants d’aquest tipus de turisme busquen a l’hora d’organitzar les seves vacances o escapades. Informació sobre els territoris de la mà dels estands d’organismes públics en un primer espai firal, assessorament sobre cases rurals directament de la mà dels propietaris en una segona secció, apropar-se al món gastronòmic en el espai que s’ha reservat enguany pels productes amb Denominació d’Origen, conèixer les experiències i sensacions que brinda al visitant la secció destinada al benestar i desenvolupament personal o bé participar de les activitats que s’organitzaran en un cinquè espai totes elles relacionades amb el món rural, com per exemple, campionats de parxís rural, tallers o circuits de bicicletes i de segways (una mena de patinet amb motor apte per anar pel camp).

Les pernoctades en allotjaments rurals pugen un 0,8% aquest agost a nivell estatal respecte el 2008 malgrat el context de crisi econòmica. Catalunya és la segona destinació preferida.

El sector del turisme també pateix en l’actualitat les conseqüències de l’actual crisi econòmica. Malgrat aquest context, s’ha de dir que precisament el turisme rural és l’únic en la categoria d’allotjaments turístics extrahotelers que manté la seva activitat amb un bon balanç si ens remetem a les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística corresponents al passat estiu. Les pernoctades de residents en aquest tipus d’allotjaments pugen un 0,8% en agost respecte el mateix mes de l’any anterior. Tanmateix, Catalunya és la segona destinació preferida pels viatgers registrant més de 239.000 pernoctades el passat agost, un 4,3% més que al 2008 i només superada per Castella i Lleó amb més de 267.000 pernoctades. Per zones turístiques, el Pirineus Català és la principal destinació amb més de 99.700 pernoctades al mes d’ agost.

Catalunya també ha despuntat aquest agost pel número d’establiments oberts que han estat més de 1.600 i només superada per Castella i Lleó amb prop de 3.000 allotjaments rurals. Aquest número també implica una empenta a l’ocupació ja que per exemple a Catalunya s’han comptabilitzat un total de 2.182 persones empleades.

Expositors procedents dels territoris amb més activitat rural

Agrotur sempre ha estat el fidel reflex d’aquest tipus de turisme alternatiu i en aquesta XVI edició ho torna a deixar palès adequant el seu contingut a l’oferta actual de turisme rural, un turisme marcat pel contacte amb el medi natural, on la gastronomia cada cop hi té més pes i on les activitats per gaudir en família estan cada cop més buscades.

Així, enguany es presenta una excel•lent manera de combinar la participació més institucional de la mà de comunitats autònomes, diputacions, patronats i oficines de turisme amb la participació directa de propietaris d’allotjaments que podran informar als visitants de les noves tarifes per la nova temporada de tardor-hivern i donaran a conèixer ofertes especials a l’abast dels visitants de la fira.

Entre els òrgans públics presents a la fira es troba el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona i Lleida, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat o la representació de comunitats autònomes i expositors procedents de Catalunya, Principat d’Astúries, Cantàbria, Galícia, Aragó, València o País Basc. De fet, aquestes són alguns dels territoris que destaquen per la seva activitat rural. Per exemple, la Costa Guipuscoana arriba a la màxima ocupació aquest agost amb un 82,3% i Astúries, Galícia i Aragó figuren entre les comunitats autònomes que han registrat un major nombre de pernoctades el passat agost.

Agrotur 2009 amb la gastronomia i la viticultura autòctona amb un espai especial dedicat a la Denominació d’Origen

La importància dels productes propis de la terra ha fet que en Agrotur presentem enguany un espai dedicat a aquest tipus de productes autòctons amb degustacions i venda directa. I és que la gastronomia i viticultura s’ha convertit en un dels elements més demandats pel turista rural, formant part dels encants que la terra posa a disposició del viatger. En aquesta XVI edició Agrotur vol deixar constància d’aquesta nova tendència cada cop més arrelada i un dels valors del turisme rural. En aquesta zona el visitant podrà trobar una gran quantitat de productes artesans d’alimentació i una gran mostra de vins i caves de qualitat.

De fet, dir que a Catalunya fa precisament deu anys que es va crear la Denominació d’Origen Catalunya que recull la majoria de municipis productors de vi. En aquests deu anys de D.O. ha passat a comercialitzar més del doble d’ampolles de vi que fa una dècada i és la D.O. que més ampolles de vi exporta. Aquesta entitat hi serà present a Agrotur 2009 oferint als visitants un macro tast guiat de 5 vins el dissabte 7 de novembre en dos torns: a les 12:30h i a les 18h. L’acte serà guiat per l’enòleg i secretari de la D.O. Catalunya, Anton Castellà i comptarà amb la presència del President de l’entitat, Xavier Pié. Les persones interessades es poden inscriure, de forma gratuïta a la web www.do-catalunya.com i a través del facebook de la DO Catalunya.

Un racó pel benestar i el desenvolupament personal

Una altra novetat és l’aposta que fa el Saló Nacional de Turisme Rural per la cultura del cos i el benestar personal en ple contacte amb la natura. Les noves tendències deixen entreveure les escapades de molts practicants de turisme rural amb un pur objectiu d’entrar en contacte amb la natura, en cos i ànima. Pràctiques com el ioga a l’aire lliure, el reiki, taichi, meditació, relaxació, etc. fan pujar l’activitat d’allotjaments rurals que ofereixen aquests tipus de serveis.

Per permetre aquest acostament, Agrotur reserva un espai d’acollida que permet al visitant compartir i experimentar aquest tipus de sensacions amb la participació d’escoles, associacions, cases rurals, hotels i allotjaments especialitzats en aquest tipus d’alternatives.

Activitats lúdiques per participar en família

Visitant Agrotur 2009 es pot contractar in situ un allotjament, es poden tastar productes i vins propis de la terra, conèixer destinacions poc conegudes i atractives, fer cultura del cos i a més, jugar i gaudir en família com a reflex reial del que es pot fer a qualsevol racó rural del país.

Aquest any, apostem per les activitats lúdiques en família i hem reservat un espai adient per participar de diferents campionats de parxís curiosament anomenat ‘parxís rural’. També s’habilitarà dos circuits: un per bicicletes i un altre per segway.

De la mà d’Aventurina, grans i petits podran gaudir de diferents tallers on el vidre es converteix en protagonista. A Agrotur, es donarà a conèixer l’ofici del vidre de forma artesana i artística. El visitant també podrà veure in situ mobiliari típic rural exposat com a exemple de la qualitat que mostren avui dia aquesta gamma d’allotjaments extrahotelers.

Agrotur obrirà les seves portes 6, 7 i 8 de novembre d’11 del matí a 20h del vespre. L’any passat van passar pel recinte firal de Cornellà més de 18.000 persones, xifra que espera mantenir-se aquest any.

La XI Jornada Nacional de Turisme Rural se celebra el 6 de novembre en el marc d’Agrotur 2009

Una vintena de ponents reflexionaran sobre com fer més rendibles els allotjaments rurals en el context de crisi econòmica actual

En el marc de la XVI edició d’Agrotur 2009 se celebra la XI Jornada Nacional de Turisme Rural en les instal•lacions de L’Auditori de Cornellà, contigües al recinte firal de Cornellà. Un any més, ponents i professionals se citen divendres 6 de novembre per tal de reflexionar i debatre sobre el turisme rural i la seva constant evolució. Des dels seus inicis, aquest fòrum de trobada ha estat clau per al sector on s’han avaluat aspectes nous cada temporada.

Malgrat que el sector del turisme rural manté la seva activitat en nivells òptims no es pot obviar el context de crisi econòmica en el que vivim. Per aquest motiu, la Jornada Nacional de Turisme Rural presenta com a principal temàtica de les ponències com rendibilitzar al màxim aquest tipus de negocis. Al llarg de les diferents exposicions els ponents exposaran diferents mesures que propietaris, agències o turoperadors estan posant en pràctica per lluitar contra la crisi. Com comercialitzar les destinacions turístiques, com diferenciar-nos de la resta d’ofertes que troba el públic, crear productes atractius amb l’ajuda d’una bona estratègia de màrqueting, etc.

Les jornades estan adreçades tant a públic en general interessat en aprofundir més en el coneixement del sector com a propietaris d’allotjaments turístics, tècnics de turisme, patronats, associacions, clúster de turisme, etc.

Més informació: www.firacornella.com

Comentaris tancats.