Torna la patata

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La patata ha estat un aliment bàsic durant generacions i períodes més aviat miseriosos de la històriaDe tots és sabut que la patata ha estat un aliment bàsic durant generacions i períodes més aviat miseriosos de la història. Considerant la possibilitat que tornin aquests temps d’humiltat i estalvi, hem cregut oportú parlar d’aquest gran producte que és la patata.

A Catalunya destaquen cinc tipus de patates que són molt populars i poden trobar-se fàcilment en supermercats i verdureries:

Es poden trobar patates vermelles. Són les que tenen la pell d’un color morat i la carn gairebé blanca. Entre aquestes varietats es troba la Desirée, que és una patata petita, de pell vermella, d’aparença delicada, adequada per cuinar o per fregir, o també la Red Pontiac. Versàtil. És sensible als cops, és una de les millors per coure, ja que no es desfan i es mantenen senceres; és bona per congelar, ja que perd menys textura que la resta.

Entre les patates blanques trobem la Monalisa, molt cultivada al País Basc. Generalment de forma ovalada (com els bascos), de polpa no farinosa, són ideals per a rostir, bullir o cuinar. La patata Bufet és una patata blanca molt cultivada a la zona del Prepirineu i Osona, és una varietat que sembla que va arribar a Catalunya des de la Bretanya i de la qual se celebra un mercat des de fa més de quinze anys al poble d’Orís (Osona).

Però realment la patata que ens ocupa és la Kennebec, la típica patata de pell marró, gran i de forma irregular. Aquesta patata és sensible a la llum (sempre es recomana conservar-la en llocs foscos i frescs). És la varietat més popular en la cuina europea per la seva textura i el seu sabor. És la més versàtil.

Per molt que sigui una simple Kennebec, el fet que es cultivi a les Muntanyes de Prades a la gent del camp els dóna una satisfacció especial. La gran patata de prades és una patata que es cultiva en una zona molt determinada de les nostres muntanyes i concretament en els municipis de la Febró, Capafonts, Vilanova de Prades, Arbolí i Prades. El reconeixement d’aquesta patata li ve donat pel microclima de les Muntanyes de Prades, on destaquen les condicions d’altitud, de tipus de sòls i climàtiques.

Les patates de Prades es comercialitzen sota la cobertura de la indicació geogràfica protegida (IGP) Patata de Prades i les podem trobar al mercat a doll o en sacs de paper de 2 i 5 quilos. Finalment també la podem trobar fregida en bosses de 40 o 150 grams. Un altre gran producte dins el nostre àmbit geogràfic.

Font: DelCamp.cat

Comentaris tancats.