Més raïm que mai

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Les darreres dades facilitades per l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava mostren una remuntada dels quilograms totals de raïm produït, després de la davallada del 2007 i 2008. Des de la introducció de la targeta vitivinícola única (TVC), el 2007, la tendència és clarament a l’alça. En la campanya 2010 es dóna un increment de les produccions respecte a les de l’any anterior equivalent a un 7,4%. El total de l’any passat va ser de 455 milers de tones, per 324 el 2009, 397 el 2008, 393 el 2007 i 420 el 2006.

En la darrera campanya s’observa com el destí principal del raïm és la DO Cava, amb una producció de 216,6 milers de tones. La segueix en importància la Penedès (121,2). A continuació, segueixen les Catalunya i Terra Alta, que superen els 30. L’ordre d’importància de les DO s’ha invertit respecte el 2009. Aquell any,la DO Penedès va recollir la major quantitat de quilograms, seguida de la Cava. Aquest canvi ha vingut provocat per un elevat increment del raïm destinat a la Cava (122,2%), enfront d’un decrement del destinat a la Penedès (-34,8%). La denominació que enregistra menors quantitats de raïm és Alella.

Respecte a la variabilitat en les entrades de raïm per a cada destí i campanya, l’Observatori aclareix que part dels viticultors poden estan inscrits en més d’una DO. Aquest fet pot suposar variacions en el total de les entrades de les DO Cava i Catalunya juntament amb altres DO amb les quals es superposen, segons la DO a què s’assignin les entrades.

Tanmateix, es poden observar algunes tendències al llarg dels anys per a algunes denominacions. En aquest sentit, presenten una tendència continuada a la baixa Conca de Barberà i Alella, amb uns decrements totals del -81,3% i del -37,5%, respectivament (campanyes 2006 al 2010). Una altra que també presenta una situació semblant és l’Empordà. En aquest cas, les davallades són molt graduals, amb un decrement del -2,2% respecte a la campanya anterior.

Les entrades de raïm es produeixen, en la seva major part, entre els mesos de setembre i octubre. A principis de setembre s’ha pesat gairebé un 30% del total de la collita i, a finals d’octubre s’ha recollit més d’un 95%. Durant el mes de novembre i fins que es dóna per tancada la campanya, continua entrant raïm progressivament, tot i que aquest ja representa proporcions minoritàries.

Les dades s’han recollit a partir de la utilització de la targeta vitivinícola única (TVC) del Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC) a 24 de desembre de 2010, amb la campanya tancada. La utilització de la TVC va començar l’any 2007 amb la finalitat de millorar i agilitzar la informatització dels lliuraments de raïm efectuats als cellers catalans i facilitar, a final de campanya, l’esborrany de la declaració de la collita de raïm.

Font: vadevi.cat

Comentaris tancats.