Les cooperatives es reuniran per fixar el preu de la verema del 2011

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

Pagesos de l’Alt Camp, el Baix Penedès, el Priorat, la Terra Alta i fins i tot la Conca han començat a vermar. Si bé la qualitat de la collita serà sensiblement superior a la de l’any passat i, a la vegada, també creixerà la producció, els pagesos continuen expressant la seva preocupació pel baix preu que perceben per quilo de raïm.

El problema més greu és per a aquells productors de les varietats de raïm que són emprades com a base per al cava i que no cobraran fins al desembre del 2011 uns preus per quilo de raïm que poden ser fins i tot inferiors a la collita del 2010 i que se situaven en unes 33 pessetes per quilo o, el que és el mateix, 0,19 cèntims d’euro per quilo.

Els productors admeten que es troben lligats de mans i peus per les grans empreses productores de cava. «En aquesta collita –en relació a la que ara s’està portant a terme–, ja no hi podem fer res. Però ens reunirem en breu les cooperatives per intentar fer un front comú, per unir esforços, i evitar que l’any vinent també siguin les grans productores de cava les que marquin el preu. Ens hem de fer forts», assegurava Josep Maria Grogués, president de la DO Tarragona, un dels territoris que juntament amb la DO Penedès o la DO Conca de Barberà més pateixen aquesta situació.

La crisi

Però a les altres DO –a la província de Tarragona n’hi ha un total de nou– l’actual situació del productor de raïm tampoc no és gaire bona. La crisi econòmica ha afectat especialment els cellers, que encara tenen estocs de vins i això repercutirà directament en les compres de raïm d’aquesta collita.

D’una banda, com ja es va constatar l’any passat, el preu per quilo de raïm serà inferior als anys de bonança. I, de l’altra, fins i tot és molt probable que els cellers optin per retallar les compres de raïm, com a mesura per rebaixar producció i evitar que als cellers es concentrin grans quantitats de vi per vendre. De moment, tothom està a l’espera de com reaccionarà el mercat i com es tancaran els preus de la verema.

Publicat a Diari de Tarragona.

Comentaris tancats.