La festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

fil-loxera

Aquesta vila penedesenca recorda amb una celebració la plaga que arrasà la vinya del país el segle XIX. Avui i demà Sant Sadurní d’Anoia celebra la Festa de la Fil·loxera amb correfocs, cercaviles i danses. De forma festiva es reconstrueixen totes les fases de la plaga: des de l’arribada de l’insecte fins als empelts de vinya americana passant per la desolació dels pagesos. Una excusa com una altra per rememorar la terrible plaga que va estar a punt d’acabar amb la tradició vinícola del país.

Tot comença aquest vespre amb el castell de focs, quan una trentena de fil·loxeretes apareixen i inicien dues cercaviles paral·leles. Després de recórrer els carrers de la vila per escenificar com s’escampà la plaga, la cercavila conflueix a l’Era de Can Guineu.

Demà, a partir de les deu del vespre la festa segueix al Raval amb el ball dels pagesos. Aquests dansen per demostrar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans dels estralls de la plaga fins que de cop s’apaguen els llums: és el primer atac de la fil·loxera. Acte seguit apareixen els ceps carregats de petards vermells, per simbolitzar que estan malalts i comença el correfoc, presidit per la figura de la fil·loxera grossa.

Es en aquest moment quan els pagesos s’adonen de la magnitud de la tragèdia i decideixen convocar a les autoritats locals. Els Set Savis de Grècia, uns gegants que representen a figures eminents del poble, fan la seva aparició tot i que no arriben a cap acord. La fil·loxera duu a terme el seu atac final amb foc, petards i música de timbals abans que els set savis no trobin la solució. Els gegants tornen a entrar per explicar la necessitat de replantar les vinyes amb cep americà, immune a la plaga.

Finalment apareixen de nou els ceps amb foc verd, per simbolitzar la curació. En aquest moment sona una de les melodies més conegudes de la festa i es reinicia el correfoc, amb la gent ballant sota la llum dels ceps. Per celebrar el triomf final es duu a terme una ruixada de cava a tota la plaça, amb el públic prenent-hi part. I és que una vegada superada la plaga, Sant Sadurní encara en sortí reforçat ja que començà a conrear un dels elements distintius del municipi: el cava.

Publicat a www.vilaweb.cat.
Més informació: www.fil-loxera.com

Comentaris tancats.