‘Disfruta i Verdura’, d’una horta de Cambrils a les grans capitals

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

disfruta_verduraViure a capitals com Barcelona o Madrid ja no és una dificultat per poder tenir a casa verdures i fruites acabades de collir de l’horta. Les noves tecnologies han facilitat que alguns agricultors portin l’hort a taula, un servei que han acollit molt bé a ciutat i que no deixa de créixer. Fa quatre anys, les famílies Barrabeig i Barraquer, de Cambrils, es van embarcar en la nova marca ‘Disfruta i Verdura’ i ja reparteixen a domicili 3.000 caixes mensuals de fruites i hortalisses. L’empresa té una trentena de treballadors i té delegacions a Madrid, Barcelona i Andorra. Les zones de cultiu ocupen unes 50 hectàrees. La filosofia de l’empresa és la immediatesa i la qualitat.

Tot i que els principals clients de ‘Disfruta i Verdura’ viuen en gran capitals com Madrid i Barcelona, la producció de tots els productes de l’empresa es fa des de Cambrils, al Baix Camp, en unes zones de cultiu de uns 50 hectàrees, una finca propera al mar i envoltada de pins mediterranis. Les feines de camp van a càrrec de joves agricultors, membres de les famílies propietàries que treballen aquesta terra des de fa tres generacions. Però els temps avancen i les famílies Barrabeig i Barraquer han explotat les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies i la proximitat que a través de la xarxa poden oferir als seus socis.

Els agricultors cullen avui les fruites i verdures que demà arribaran a les taules dels seus clients. Al mateix hort, es troben les instal·lacions on es preparen les caixes de fruita i verdura. Com explica el responsable de camp de ‘Disfruta i Verdura’, Ernest Mas, els valors del productes que cultiven i distribueixen “és la qualitat, la frescor, i que han estat collits un dia abans que arribin als domicilis”. Preveure aquest circuit de cultiu i distribució comença molt abans. Segons Mas, els cultius es planifiquen entre sis i vuit mesos abans organitzant “la variabilitat” de productes i pensant ja amb la composició de la caixa perquè “sigui distreta i que pugui donar de menjar”.

La filosofia de ‘Disfruta i Verdura’ és “no parar d’innovar”, diu Mas. Investiguen constantment sobre quines són les varietats que s’adapten millor al territori, quines agraden més als clients i millorar els processos de cultiu per evolucionar cap a una agricultura 100% ecològica. Treballen per promocionar varietats autòctones com el pebrot groc, molt més suau que els tradicional verds o rojos. Ofereixen productes que es desconeixen, com els brots orientals de ‘comatsuna’ i que serveixen “per fer divertida l’amanida”. I sobretot recuperen varietats de productes tradicionals com poden ser els enciams “negre de Reus o cua d’oreneta” o també la bleda.

Les bledes són un bon exemple de la varietat amb què es treballa a l’hort de ‘Disfruta i Verdura’. N’hi ha fins a quatre tipus i colors, i es fa especialment pensant en els menuts de la casa. Hi ha bleda de fulla petita en model baby, bledes verdes de penques blanques, en color magenta o grogues, del tot naturals.

Publicitat boca orella

El negoci ha prosperat i té el mèrit d’haver-se promocionat gràcies a la qualitat dels seus productes i per la satisfacció dels seus clients que ho acaben recomanant als seus amics. I és que la comunicació de la nova marca s’ha basat des del primer dia en el boca orella, no han fet campanyes publicitàries per donar-se a conèixer i el contacte amb els seus socis clients es fa únicament a través de la pàgina web i el telèfon.

L’empresa ofereix diferents tipus i mides de caixa que s’adapten als gustos dels clients (alguns més amants de la verdura, o més de la fruita) i al nombre de persones que foren la família. També es pot escollir l’assiduïtat amb que es volen rebre els productes. A més, complementen el seu servei explicant en una publicació pròpia, ‘The New Hort Times’, en què es treballa setmanalment als horts de Cambrils i oferint consells de conservació i de cuina sobre els productes que conformen la caixa.

Més informació: delCamp.cat

Comentaris tancats.