Tàstum 2009. Fòrum Agroalimentari de Catalunya

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

La segona edició del “Tàstum 2009: Fòrum Agroalimentari de Catalunya”, s’ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona), i ha reunit a representants dels sectors productor, transformador i de la distribució per reflexionar sobre com adaptar-se a la crisi.

Una de les idees més repetides de la vetllada ha estat que la situació econòmica suposa un canvi de paradigma total per al sector agroalimentari. Els productors han d’escarrassar-se en cercar valors i emocions que s’associïn al seu producte, per tal d’oferir una experiència per la qual el client estigui disposat a pagar.

Construir valor junts

La jornada s’ha obert amb la taula-debat “Construir valor junts”, presentada per Joan Gené director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

La taula-debat buscava aportar idees i solucions sobre com crear valor afegit i situar-se en el nou escenari econòmic, i per a aquesta tasca s’han convocat tres experts.

En Josep M. Bonmatí (Dir. General d’ AECOC), ha assenyalat que al moment actual el preu ha guanyat pes en les decisions del consumidor i és important identificar les seves necessitats per adaptar-s’hi.

Bonmatí ha demanat que els productors millorin el seu coneixement dels mecanismes de funcionament de la distribució i millorin la seva eficiència. Per últim, ha criticat la filosofía de l’Observatori de preus del MARM, que segons ell, banalitza la qualitat i posa encara més pressió per baixar els marges.

La sessió ha continuat amb en George Chetochine, prestigiós expert francès en màrqueting, que ha conduït una presentació molt provocadora centrada en el comportament del consumidor. Segons Chetochine, els empresaris no s’han de dirigir a les necessitats dels consumidors, sinó a les seves frustracions. En un entorn d’excés d’oferta i uniformitat, el consultor ha proposat que la millor estratègia és la de dirigir-se a les emocions més primàries de les persones. La marca, ha assegurat Chetochine, simplifica les eleccions.

Ha tancat la taula-debat en Gerard Costa (Prof. titular del Departament de Direcció de Màrqueting d’ ESADE) qui ha posat nombrosos exemples d’empreses agroalimentàries catalanes que s’han sabut diferenciar oferint una experiència valuosa al consumidor.

La relació entre productors i distribució

A partir de les 18:55 el Tàstum ha acollit un debat entre representants dels productors, amb el títol de “La col·laboració entre fabricants i distribuïdors com a clau de l’èxit. Innovació, cultura d’empresa i excel·lència”.

Ha obert el torn d’intervencions Joan Carles San José (Dir. General d’Arcadie), qui ha assenyalat que la crisi ha fet canviar molt els hàbits del client, i s’han de buscar nínxols de mercat menys explotats.

A continuació ha parlat en Jordi Dolcet (President de Fruits de Ponent), qui ha cridat la atenció sobre la importància de que la fruita estigui ben identificada a les botigues, perquè el consumidor pugui triar el producte local.

Ha tancat el torn d’intervencions en Ricard Parés (Dir. de l’Assoc. Catalana de Productors de Porcí. Porcat). Parés ha dictaminat que el major problema del porcí actualment a Europa és l’excés de reglamentació i burocràcia, i ha demanat a les administracions que promoguin l’exportació.

Demostracions gastronòmiques

El primer pis del TNC ha acollit paral·lelament diversos tallers de demostració dels gremis d’artesans alimentaris.

Lliurament de premis Tàstum 2009

A partir de les 20 hores, en Joaquim Llena, conseller del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha presidit el lliurament dels premis Tàstum 2009. La part culminant de l’acte ha estat la recollida del Premi Tàstum Especial del Jurat al cuiner Ferran Adrià, que ha estat acompanyat per una àmplia representació de cuiners catalans que han pujat a l’escenari amb ell per donar-hi suport.

Més informació: DAR

Comentaris tancats.