La cuina slow food arriba a l’Alt Camp de la mà de la Quintaforca

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

quintaforca

Un estret camí enfila des del celler modernista, que va bastir Cèsar Martinell a Nulles, en direcció a Casafort. Si bé la distància és curta, abans és necessari creuar un mar de ceps ara sense fulles i pràcticament sense branques. Endinsar-se en la pedania de Casafort és fer-ho a un petit recer de pedra vista; amb la pau i tranquil·litat com a trets característics d’un territori pràcticament desconegut per a molts de nosaltres. I mig amagat, la Quintaforca, un restaurant atípic, tant que mostra amb orgull el símbol de l’slow food, la marca que Carlo Petrini va crear a Itàlia, durant la dècada dels vuitanta del segle passat com a contrapunt a l’obertura del primer Mcdonalds a la capital italiana.

Slow vol dir lentament. I de fet aquest és un dels adjectius que millor poden permetre d’escriure l’estada que el gastrònom afamat podrà viure en primera persona al restaurant on la cuina s’esdevé passió, sabors, olors però també és sinònim de la cultura mediterrània. De fet, una de les màximes de la gastronomia slow i que tants adeptes li aporta arreu del món, és l’aposta per els ingredients de proximitat. Des dels fesols del Ganxet, passant per les garnatxes del Priorat, assaborint les carxofes del Delta o les flors de carbassó de l’Alt Camp, sense oblidar els macabeus del Camp de Tarragona.

Tot plegat fent una cuina responsable amb el territori i respectuosa amb la climatologia. És a dir; menjant la carbassa ara, quan és l’època, i deixant-se d’experiments que provoquen trencar els cicles de la natura.

En Xavi Fabra és el cuiner, propietari i ànima de la Quintaforca. Un cop al mes redissenya el menú que únicament cuina tres dies per setmana: divendres al vespre i els dissabtes i diumenges i que tindrà vigència durant uns trenta dies, aproximadament. Ho fa per «seguir la vida slow», assegura mentre somriu i confessa que per a ell la cuina és passió, però afegeix «aquesta vida també ha d’anar ben acompanyada d’altres ingredients».

La Quintaforca, l’únic restaurant slow food a les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, vol transmetresobretot una filosofia de cuina. D’aquesta manera caldrà advertir al afamat client que li serà necessari invertir unes tres hores per assaborir el menú de degustació, amb un bon reguitzell de tasts, tots ells adaptats a la producció de temporada.

Conèixer

Per a Fabra la filosofía de l’slow és la de fomentar la relació directa entre l’elaborador i el restaurador. És per aquest motiu que defensa la coneixença dels productors de vins, de verdures o d’altres matèries primeres que ell després emprarà a la cuina. Tot plegat en un model de coneixences que recorda bastant les relacions que anys enrere mantenien els professionals del sector.

Al Camp de Tarragona la cuina slow també es pot trobar també en restaurants com El Celler de l’Àspic i el Quinoa de Falset a més de la Grava del Morell.

Article publicat al Diari de Tarragona.

Comentaris tancats.