A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

DO. Penedès

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen es fundà l’any 1960. Actualment el Consell Regulador té inscrits als seus registres a cinc mil set-cents viticultors, dues-centes setanta bodegues i cent quaranta-vuit empreses dedicades a la criança i l’exportació. Aquest contingent implica una producció anual d’entre milió i mig i dos milions d’hectòlitres de vi.

La Denominació d’Origen ampara vins blancs amb graduacions de 10 a 13 graus, vins rosats entre 11 i 13 graus i vins negres entre 11 i 14 graus. Quant a la criança i envelliment per als vins blancs, el reglament estableix un mínim de sis mesos abans de comercialitzar-los, amb tot això s’obté que els vins s’adeqüin i arribin al consumidor amb el màxim esplendor. Per als vins negres s’exigeix un mínim de 15 mesos de criança, éssent un obligatori en fusta i dos en ampolla. Per als grans reserves el períodes és pràcticament el doble.

En definitiva, els vins de Denominació d’Origen acostumen a sortir al mercat entre els divuit mesos i els dos anys, encara que això no suposa que hi hagi productors que allarguin més tot el procés, depenent de les qualitats i el tipus de vi que vulguin oferir.

El territori

La influència del mar i del sol fa del Baix Penedès , una zona de clima càlid i molt suau, apte per conrear les varietats blanques tradicionals com el Xarel.lo i el Macabeu; a costat de varietats negres com la Garnatxa, l´Ull de Llebre, la Carinyena i el Monastrell.

En canvi, al Penedès Central o Penedès Mig les temperatures ja són més baixes. En les seves pendents també es cultiven el Xarel.lo i el Macabeu, que en bona part es destinaran a l´elaboració de cava. En els darrers anys, i fruit de la constant innovació i experimentació que duen a terme els viticultors de la zona, s´han introduït i aclimatat amb èxit varietats forànies com el Cabernet Sauvignon i el Chardonnay principalment, així com també el Cabernet Franc, el Pinot Noir, el Sauvignon i el Merlot.

Resta encara la zona més interior i protegida, el Penedès Superior, amb altituts que arriben als 800 metres sobre el nivell del mar. No en va, diuen els experts que aquestes vinyes són possiblement les més altes d´Europa. Aquesta és la zona on històricament s´ha cultivat la Parellada, varietat blanca tradicional del Penedès, però en els últims anys s´han extés les plantacions d´altres varietats blanques provinents de França i Alemanya, el Moscatell d´Alexandria, el Riesling, el Gewürstraminer i el Chenin blanc.

La superfície de vinya al Penedès és de 26.000 hectàrees, amb una densitat de 2.300 a 3.000 ceps per hectàrea i en algunes varietats emparrades com el Chardonnay o el Pinot Noir tenen una densitat de plantació de fins a 5.000 ceps per hectàrea, exigint menys producció al cep per donar una qualitat superior.

Predominen les explotacions petites i mitjanes i destaca encara una altra característica definitòria del Penedès, la majoria de cellers elaboren el vi a partir de les seves pròpies vinyes, sent responsables del producte des de l´inici del llarg procés fins al final.

Penedes

Consell Regulador de la DO. Penedès
Web: www.dopenedes.es

Compartir:
  • Print
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Bitacoras.com
  • blogmarks
  • LaTafanera
  • LinkedIn
  • Live
  • Meneame
  • Netvibes
  • Reddit
  • RSS
  • Technorati
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz