Responsabilitat social de les empreses: valor afegit a la comercialització

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

A Catalunya un creixent nombre d’empreses agroalimentàries han incorporat valors socials i solidaris a la seva activitat, conscients dels beneficis que això aporta. A més, diverses entitats han sabut trobar al sector l’oportunitat de negoci per finançar els seus projectes d’integració.

La responsabilitat social empresarial s’ha anat introduint progressivament al sector agroalimentari i gastronòmic els últims anys a Catalunya. Des de col·laboracions econòmiques amb ONGs associades a la venda de productes, donacions d’aliments fins a la capacitació i inserció laborals de determinats col·lectius, són moltes les maneres d’aplicar aquest concepte des de les empreses.

“Per a nosaltres és una filosofia que ens hem agafat amb entusiasme i que genera una gran implicació per part dels treballadors”, explica Anna Matamala propietària de Sensus Grup, dedicat a l’hostaleria i la restauració i que acull joves procedents dels mòduls formatius del Casal dels Infants de Barcelona per fer pràctiques. “Encara que no sempre surt bé, val la pena provar-ho”, valora. Aquest any l’empresa destinarà al Casal el 10% dels ingressos de la venda d’un lot amb productes de proximitat. Més enllà de la finalitat social, les campanyes lligades a accions solidàries poden servir per potenciar una marca i millorar-ne la comercialització i difusió, com constata Lluís Prats, cap de vendes de Cellers Unió, que aportarà part dels ingressos d’un lot de vins solidaris de DO catalanes a projectes del Casal dels Infants: “És la millor manera que hem trobat per ajudar aquesta entitat però també de donar a conèixer els nostres vins”.

Però a Catalunya, també trobem casos d’entitats que, partint d’una finalitat estrictament social, han trobat en el sector agroalimentari una oportunitat de negoci. Com Aprodisca (Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà) que des de Montblanc es dedica a l’agricultura ecològica i treballa per la integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental. Des de fa quatre anys, es dediquen a cultivar i vendre verdures i hortalisses ecològiques a través d’Hortus Aprodiscae “un projecte propi i centrat en el territori que fa que tots a l’associació ens hi sentim molt identificats”, segons Anna Mas, coordinadora de la iniciativa, iniciada amb l’ajut d’un xef i un enginyer agrònom. A principis de l’any que ve llançaran una nova línia de conserves basada sobretot en la ceba i el tomàquet però també en altres productes de temporada.

Potser el cas més conegut d’integració laboral a la indústria agroalimentària és el de La Fageda, cooperativa de la Garrotxa que produeix i comercialitza derivats lactis i dóna feina a persones amb discapacitat psíquica i trastorns mentals i que s’ha convertit en referent pel seu èxit empresarial i la seva tasca social. “Treballar aquí porta un salari emocional incorporat”, diu Esther Carreras, responsable del Servei d’Atenció al Visitant que subratlla “el compromís que genera que els treballadors sintonitzin amb els ideals de l’empresa”. “Molts empresaris se sorprendrien dels resultats”, comenta referint-se als beneficis que pot aportar la responsabilitat social en qualsevol sector econòmic. Carreras assenyala que el mercat és tan exigent amb La Fageda com amb qualsevol altre empresa.

Article publicat a www.gastroteca.cat.

Comentaris tancats.