L’Hortiga

[ Traduire en français ] [ Traducir al español ] [ Translate to English ] [ Ins Deutsche übersetzen ]

hortigaL’Hortiga és una iniciativa agrària interessant. En els últims anys, el món agrari català, per fer front a la deslocalització de la producció agrícola i al monopoli dels grans circuits de comercialització, ha buscat fórmules per aproximar-se al consumidor, com ara la oferta de cistelles de producte ecològic de proximitat, o bé la creació del segell Km0 i la xarxa de restaurants associats. L’objectiu ha estat crear una vinculació entre productors i consumidors que restés anonimat, i per tant, aportés compromís i fidelitat mútues. 

En aquesta mateixa línia, però donant passes endavant, l’Hortiga ha aconseguit estrènyer encara més aquesta relació. I ho a partir d’una fórmula innovadora: trenca la dicotomia entre producció i consum. L’entitat disposa del propi hort i espai de distribució, i en la seva activitat integra tant la producció com el consum. I no només això, sinó que els seus membres poden exercir potencialment els dos rols, el de productor i el de consumidor. Clar, algunes persones, per les seves vides professionals, no poden dedicar massa temps a col·laborar en les tasques de l’hort; d’altres, en canvi, disposen de temps i potser van més justes de diners. A partir d’aquí, la organització interna gestiona una entesa mútua per repartir dedicació, productes i dos contractes de feina a temps parcial. 

A la pàgina web de l’associació podreu llegir àmpliament i en detall la seva experiència. Una experiència que es remunta al 2009, i que se’ns presenta madurada, amb el nom definitiu d’Hortiga, la primavera d’aquest any. Qualsevol persona o col·lectiu que s’interessi per iniciar un projecte semblant, hauria de fer cap a la seva web i llegir-la de cap a peus.

Un projecte innovador, que aconsegueix crear vincle durador, compromís, significat, confiança i teixit social a l’entorn de l’activitat agrària. Però no és l’únic cas d’aquesta naturalesa. De fet, actualment, el món agrari està en ebullició, estan sorgint experiències com aquestes arreu. Moltes d’elles al voltant d’ecoxarxes locals i de la CIC, la Cooperativa Integral Catalana. Altres, com en Vicent, d’ Hort Sostenible, a part de produir i distribuir cistelles ecològiques, posa a disposició horts de lleure on els hortolans cultiven una part de les verdures que ells i les seves famílies consumeixen al llarg de l’any. 

Del que es tracta, d’una o altra forma, és de reduir la distància entre la producció i el consum. Però no només creant circuits curts de comercialització, amb l’objectiu de reduir intermediaris, sinó acabant directament amb la intermediació. O millor dit, acabant amb la intermediació que crea anonimat, que distancia, que homologa i estandarditza l’intercanvi. I quina millor fórmula que permetre als consumidors exercir, en la mesura que puguin o vulguin, el rol de productors.

Publicat per Albert Vidal i Raventós
Font: http://www.lleureagrari.cat